Ako si nastaviť kalorický deficit bez počítania každého sústa: Jednoduché zámeny potravín, princíp 80/20, čo všetko naozaj funguje?
Pokiaľ chcete zhodiť, musíte byť v kalorickom deficite. To je skrátka niečo, čo nepustí. Ako si ho však nastaviť bez toho, aby ste sa museli neustále zaoberať rátaním kalórií?
Ako si nastaviť kalorický deficit bez počítania každého sústa
Chudnutie nemusí byť exaktná veda. Stačí poznať zopár princípov a osvojiť si každodenné návyky, ktoré fungujú prirodzene, bez zbytočného stresu, výčitiek a extrémov. A nie, nebojte, nebudete sa musieť trápiť kalorickými tabuľkami.
Neprehliadnite: Krabičková diéta, ktorú si viete pripraviť sami: Vzorový jedálniček, čo na raňajky, desiatu, obed a večeru
1. Osvojte si základné princípy
Kalorický deficit vzniká vtedy, keď prijmete menej energie, než vaše telo spotrebuje. Nemusíte poznať presné čísla. Platí, že pokiaľ sa budete hýbať viac a jesť o trochu menej, výsledky sa dostavia. Napríklad také denné kroky majú väčší vplyv na figúru, než si myslíte. Cieľ si dajte aspoň 8–10 000, čo je výborný začiatok. Avšak aj domáce práce, schody či prechádzky po obchode sa počítajú.
Toto je kľúčové:
- Jedzte tak, aby ste boli sýti, ale nie prejedení
- Máte energiu, no telo si siahne aj do zásob
- Chudnete pomaly, avšak stabilne
2. Princíp 80/20
Tento prístup hovorí, že 80 % potravín, ktoré jete, by malo byť výživných, plnohodnotných ako je zelenina, bielkoviny, celozrnné produkty a 20 % môžu tvoriť jedlá pre radosť, áno aj čokoláda alebo kúsok pizze. Napríklad aj jednoduché zámeny potravín vedia značne znížiť mieru prijatých kalórií. Vymeňte bielu ryžu za karfiolovú, cestoviny za cuketové rezance, vysmážané mäso za pečené.
Ako to funguje:
- Minimalizujete prejedanie
- Pomáhate si vytvoriť zdravý vzťah k jedlu
- Zameriavate sa na dlhodobo udržateľný proces
3. Majte porcie pod kontrolou aj bez váženia
Používajte menší tanier, ten automaticky zníži porciu, ktorú si položíte pred seba. Zelenina má vždy tvoriť základ taniera, lebo jej objem nasýti, avšak má málo kalórií. Naučte sa tiež vnímať hlad a sýtosť, nie jesť len preto, že je čas. Takisto jedzte pomalšie a vedome, náš mozog potrebuje čas, aby zaregistroval, že sme sýti.
Čítajte tiež: Koľko reálne trvá (správne) chudnutie: Prezradíme vám, aký je ideálny úbytok kíl za týždeň, aby ste naspäť nepriberali
Namiesto toho, aby ste počítali každé sústo, naučte sa rozumieť svojmu telu a jedlu. Kalorický deficit nemusí byť o odriekaní, ale o múdrych rozhodnutiach, ktoré sa vám prispôsobia. A keď sa vám to podarí, nebude to len o chudnutí, ale o ľahšom a spokojnejšom živote.