Prekyslený organizmus je továreň na choroby
Neustále sa straší civilizačnými ochoreniami ako cukrovka, rakovina a obezita. A je to, samozrejme, na mieste, v rebríčku „zabijakov“ jednoznačne vedú. Je však zvláštnosťou, že pojem prekyslenie organizmu už toľko medzi ľuďmi nerezonuje. A pritom práve tento jav je alfou mnohých zdravotných problémov, fyzických aj psychických. Stručná rovnica: prekyslený organizmus = obrovský problém na všetkých možných frontoch. Ale pekne po poriadku.
Všetky naše telesné tekutiny, teda krv, pot, moč, sliny a slzy si na kyselinovo-zásadovej (acidobázickej) škále držia hodnotu pH 7, 36 až 7, 44. Mať však dokonalú acidobázickú rovnováhu je dnes nadľudský výkon. Proti nám hrá jednak naše vlastné telo, ktoré vytvára neustále kyseliny (močovú, uhličitú, octovú) a tie prekysľujú naše telo, ďalej jedlo, v ktorom sa nachádzajú rôzne dochucovadlá, konzervačné látky či farbivá, a okolité toxíny ako splodiny insekticídov, pesticídov a herbicídov. S týmto jedovatým „balíčkom“ sa naše telo denno-denne pasuje, konkrétne naše obličky. Čo nevylúčia z tela von, ostáva v ňom. A tu začína problém.
Prebytočné kyseliny spôsobujú v tele hotovú spúšť. Majú na starosti zubné kazy, reumu, dnu, artritídu, osteoporózu, obličkové kamene, vypadávanie vlasov, ekzémy, vyrážky, akné, zahlienenie organizmu, bradavice, celulitídu, obezitu... Ten horší prípad sú polypy, cysty a nádory. Ako to všetko súvisí s prekyslením? Jednoducho. Telo sa snaží detoxikovať, zbaviť sa nadbytočných kyselín, oslabiť ich zásadami. Keďže zásady nedostáva v potrave, odoberá ich z vlastných zásob. Tými sú tkanivá, kosti a cievy. Tak však prichádza o minerály, preto napríklad spomínané problémy s kosťami, deformácie chrbtice a podobne. Odpad, ktorého sa nevie organizmus zbaviť, si ukladá v podobe skládok na rôznych miestach tela. Ako posledné idú na rad tie najdôležitejšie orgány ako mozog, srdce alebo oči a uši. Preto očné zákaly, výpadky sluchu a infarkty sú doslova posledné znamenia, že telo ďalej nevládze.
Napraviť škody, ktoré sa páchali dlhé roky, nebude trvať ani týždeň, ani mesiac. Ak sa rozhodnete, že si acidobázickú rovnováhu chcete dať do poriadku, bude to chvíľu trvať, ale nevyriešite tým len jeden problém. Zmenu pocíti vaše telo i psychika. Ako na to? Základ je zase raz v strave. Tá sa delí na skupinu zásadotvornú a kyselinotvornú. Tú prvú uprednostňujte, druhú obmedzujte.
Zásadotvorné potraviny: zelenina a ovocie, sušené ovocie, orechy, surové mandle, klíčky, morské riasy, ryža natural, ražná múka, ryby, ľanové semeno, nízkotučné kyslomliečne výrobky, morčacie mäso, slnečnicový olej, sójové klíčky, špenát, nízkotučný tvaroh, zemiaky, tofu...
Kyselinotvorné potraviny: polotovary a konzervované potraviny, cestoviny, obilniny, strukoviny, biela ryža, sladkosti, zmrzlina, vyprážané jedlá, vajcia, údeniny, plesnivé syry, majonéza, kečup, ocot, alkohol...
Jedlá dochucujte bylinkami, chrúmte surovú cibuľu a cesnak, obmedzte cukor, bielu múku a mäso. Sladkosti, čierny čaj, káva, malinovky a tabak by mali byť tabu. Veľmi dôležité je, aby ste jedlo poriadne požuli. Nedostatočné požutie podnecuje kyselinotvorné kvasenie v črevách aj pri jedení najlepších potravín. Pite hlavne minerálku bez oxidu uhličitého, bylinkové čaje, ovocné a zeleninové šťavy (rajčinovú, rakytníkovú, šťavu z kyslej kapusty).
Okrem stravy veľa spraví aj dostatok čerstvého vzduchu a hlboké dýchanie. Ním totiž dostávame do tela viac kyslíku a vydychujeme viac kysličníku, ktorý je tiež kyslý. Rovnako dôležitý je pohyb, pretože kyseliny z tela vypotíte, a pitný režim, pretože tekutinami ich zase zriedite.