Do plaviek v predstihu: Inšpirujte sa radami Talianok, ktoré pri strave nedajú dopustiť na tieto zásady
Majú nádherné figúry a hoci si v jedle aj doprajú, zdá sa, že vôbec nepriberajú. Ako to tieto ženy robia?
Do plaviek v predstihu
Hoci je ich strava naozaj veľmi bohatá, vyzerajú skvele. Doprajú si vlastne takmer všetko na čo majú chuť, no ich postava je dokonalá. Ako to vlastne robia a čo je tajomstvom ich perfektnej figúry?
Základ ich stravy vo všeobecnosti tvorí čerstvé ovocie, zelenina, olivový olej, ryby, orechy a víno. Nejedia veľa mäsa a už vôbec nie spracované potraviny.
Talianky si väčšinou doprajú potraviny, ktoré sa po stáročia vyvíjali z hľadiska výživy a chuti. Pravdepodobne začali ako recepty založené na tom, čo bolo k dispozícii a chute ľudí sa vyvíjali so samotnými jedlami. Napríklad čerstvá mozzarella, čerstvé paradajky a extra panenský olivový olej sú pre ne klasickým ľahkým obedom, možno s chlebíkom navyše. Ale ony si takýto obed neobjednajú mysliac v pojmoch bielkoviny + zelenina + omega 3 + sacharidy na energiu. Jedia to, pretože to je to, čo na čom vyrastali a chutí to dobre.
Mohlo by vás zaujímať: Prestávky medzi jedlami sú dôležitejšie, než si myslíte: Takto ich zavediete do praxe a udržíte si krásnu postavu
Talianska kultúra jedla je skutočne silná a tradičná, čo znamená, že ľudia nemusia tak intenzívne premýšľať o tom, čo jesť. Človek je skrátka takto naprogramovaný od narodenia a preto mu to príde absolútne prirodzené.
Raňajky sú ľahké, ale sladké
Talianky jedia vždy sladké raňajky. Nie ľahké ani nízkotučné. Najbežnejším pečivom je niečo ako francúzsky croissant – na severe nazývaný brioška a v strednom a južnom Taliansku kornetto. Často sa plní čokoládou, džemom, smotanou, pistáciovým krémom.
Káva je buď cappuccino, espresso – s kúskom mliečnej peny alebo bez nej. Toto ich naozaj zasýti na dlhší čas a takisto to uspokojí dennú potrebu cukru bez toho, aby si to človek uvedomoval.
Jedno jedlo na tanier
U nás to veľmi nepoznáme, no Talianky naozaj servírujú jedlo tak, že každú zložku máte zvlášť. Čiže ak si dáte rybu je na jednom a zelenina na druhom tanieri. Tento usporiadaný spôsob stravovania je veľmi efektívny.
Dokážete si takto krásne kontrolovať aj samotnú veľkosť porcie a preukázateľne pri takomto servírovaní zjete menej. Aj jedlo je totiž psychológia a v tomto kroku to funguje 100%.
Keď máte totiž všetko pokope, neustále meníte chuť v ústach a trvá dlhšie, kým sa cítite dostatočne sýti. Ale keď jete jedno jedlo naraz, buď sa uspokojíte s chuťou, alebo si rýchlejšie uvedomíte, že ste už zjedli dosť a celkovo si toho doprajete menej.
Zabudnite na snacky
Taliani vo všeobecnosti "nesnackujú". Okrem malých detí, samozrejme. Má to viacero dôvodov. Jedlá sú v Taliansku posvätné. Ľudia vždy plánujú, pokiaľ sa idú najesť, berú to ako formu socializácie a preto takmer nikdy nestolujú sami.
Čítajte tiež: Jednotlivé jedlá by mali mať poradie: Len tak znížite podľa odborníka hladinu cukru v krvi o 75%
Existuje totiž silné kultúrne presvedčenie proti jedeniu mimo zaužívaných časov. Majú pocit, že by to naozaj nemali robiť, aj keď by možno chceli. Obed je od 13:00 do 14:00, večera zvyčajne nie je pred 20:00. A medzitým si nedajú nič okrem aperitiva.
Toto je taký základ, ktorého sa držia a funguje to. Pritom ide o úplne jednoduché veci, ktoré si dokáže osvojiť úplne každý!