Tip na taliansky víkend: Špagety v paradajkovej omáčke s mäsovými guľkami
Nie sú špagety ako špagety a Taliani by o tom vedeli rozprávať svoje. Ak chcete prekvapiť svojich blízkych pravými talianskymi chuťami, stavte na tento recept.
Neprehliadnite: Domáce bazalkové pesto: Rýchly recept na špagety, ktoré si zamiluje celá vaša rodina
Na prípravu potrebujeme
• jedno balenie celozrnných špagiet
• 250g mletého hovädzieho mäsa (prípadne môže byť aj bravčové mäso alebo mix)
• 2 balenia paradajkového pyré (najlepšie domáceho zavareného, ak si robíte zásoby z leta)
• 1 rajčinový pretlak
• 4 väčšie strúčiky cesnaku
• 1 vajíčko
• strúhanka
• Worchesterská omáčka
• olivový olej
• himalájska alebo morská soľ, čierne mleté korenie
• trstinový cukor
• čerstvé lístky bazalky na ozdobu a dochutenie
Postup prípravy
1. Do stredne veľkého hrnca si dáme zovrieť osolenú vodu asi do trištvrte na celozrnné špagety.
2. Medzitým si pripravíme mäso. V stredne veľkej miske ho zmiešame spolu s mletým čiernym korením, himalájskou alebo morskou soľou, s jedným vajíčkom, troškou strúhanky (asi za 2 hrste) a tiež s dvomi strúčikmi cesnaku.
3. Z mäsovej zmesi vytvarujeme malé mäsové guličky o priemere 4 cm, ktoré obalíme ešte vo zvyšnej strúhanke.
4. Následne ich poukladáme na plech vystlaný papierom a potretý olivovým olejom. Dáme piecť na cca 20-25 minút pri 175 stupňov Celzia?
5. Potom do vriacej vody rozlomíme na polovicu celé balenie celozrnných špagiet a necháme povariť, kým nebudú al dente.
6. Medzitým si v panvici pripravíme paradajkovú omáčku z domáceho alebo kupovaného paradajkového pyré, rajčinového pretlaku a štipky Worchesterskej omáčky. Necháme zovrieť, pridáme zvyšné 2 strúčiky cesnaku, pridáme himalájsku alebo morskú soľ, trstinový cukor, čierne mleté korenie. Premiešame a necháme omáčku aspoň pol hodinu odstáť, aby sa poriadne premiešali všetky chute.
7. Medzitým si scedíme špagety, ak sme tak už neurobili a polejeme olivovým olejom, aby sa nám nezlepili.
8. Na tanier dáme najskôr špagety, na to rajčinovú omáčku, potom pár mäsových guličiek, postrúhame na to parmezán a dáme čerstvé lístky bazalky pre chuť aj pohľad.
Tip 1: Kto má rád sladšiu rajčinovú omáčku, nech pridá viac trstinového cukru.
Tip 2: Komu sa nechce robiť, piecť mäsové guličky, môže mäso so všetkými ingredienciami len udusiť na panvici a podávať aj takto.
Dobrú chuť!