Špeciálne octy na úžasné šaláty
Ocot zohráva v kuchyni dôležitú úlohu, nesmiete však podceniť jeho správny výber. Môžu totiž mať na chuť a kvalitu jedál zásadný vplyv. Okrem liehových octov, vhodných predovšetkým pre nakladanie, je na dochucovanie lepšie použiť octy ovocné.
Kvapka ovocného octu môže ovplyvniť chuť mnohých omáčok, zvlášť na paradajkovom základe. I malá trocha dodá výnimočnosti čerstvému ovocnému šalátu, skvele dochucuje taktiež mäso, pečené a dusené pokrmy. Ocot je jednoducho výbornou chuťovou prísadou, pričom dôležitosť vplyvu octu na chuť výsledného pokrmu sa často prehliada. Na tieto príležitosti sú ideálnou voľbou ovocné octy.

Vďaka ovocným octom zmeníte svoj jednoduchý zeleninový šalát na gurmánsku lahôdku.
Špeciálne octy na úžasné
Poďme sa s jednotlivými druhmi ovocných octov bližšie zoznámiť. Sú zdravé, chutné a tie vysokokvalitné, so značkou Bzenecký ocot, do vašej kuchyne pekne zapadnú aj vďaka atraktívnemu dizajnu fliaš. Kliknite a dozviete sa viac.
Jablkový kvasný ocot (5 %)
Prispieva k zlepšeniu metabolizmu, k redukcii hmotnosti a odstráneniu pocitu únavy. Spôsobuje intenzívnejšie spaľovanie potravy tým, že zvyšuje hladinu kyslíka v krvi. V jablkovom octe sa nachádza jablkový pektín, ktorý hrá významnú rolu pri znižovaní hladiny cholesterolu v krvi.
Pridáva sa do šalátov a zeleninových pokrmov, v ktorých navodzuje nenapodobiteľnú chuť. Je charakteristický silnou a ostrou chuťou, vhodný tam, kde dopĺňame ďalšie ingrediencie.
Vínny kvasný ocot
Vínne octy sa vyrábajú z bieleho alebo červeného vína. Ich kvalita závisí od kvality vína, takže existuje toľko druhov octov, koľko je druhov vín. Vyrábajú sa priamym biologickým kvasným procesom, kde sa všetok alkohol z vína premení na kyselinu octovú. V takto vyrobenom octe sú obsiahnuté všetky priaznivo pôsobiace komponenty obsiahnuté v pôvodnom víne pred kvasením.
Vínne octy sú ideálne do šalátov, omáčok, dresingov a marinád. Ocot z bieleho vína sa znamenite hodí k stredomorskej kuchyni, ovociu či zelenine, ten z červeného vína je zase vhodný na všestranné použitie v kuchyni.
Ocot Balsamico – originál z Modeny
Balsamico ocot je kulinárska koreniaca prísada pochádzajúca z Talianska. Vyrába sa zo zahusťovaného muštu vínneho hrozna odrody Trebbiano, svoju sladkastú korenitú chuť získava až po niekoľkoročnom zretí v sudoch.
Ten pravý Balsamico ocot pochádza z Modeny, kde má svoju dlhoročnú tradíciu už od počiatku 17. storočia a jeho výroba sa riadi špeciálnymi talianskymi predpismi.
Ktorý ocot vybrať pre zaváranie?
Pre nakladané chrumkavé uhorky zvoľte ocot kvasný liehový. Aby ste sa vyhli nemilému prekvapenie v podobe zmäknutých, sivých a chuťovo úplne iných, než ste boli zvyknutí, pripravte nálev z kvalitného octu. Ideálny je tradičný Bzenecký ocot, obsahujúci karamel, ktorý chuť a vôňu nálevu veľmi ovplyvní. Ocot z českého Bzenca či Znojma, teda z oblastí s najväčšou tradíciou zavárania, je svojím zložením a výrobným postupom proste jedinečný, a preto v uhorkových nálevoch nezameniteľný.
Veľa receptov na zaváranie, nakladanie, ochucovanie a zdobenie nájdete tu.
Všetky druhy Bzeneckého octu kúpite najľahšie v sieti predajní TESCO.
- reklamná správa -