Presunúť na hlavný obsah

Najhoršie jedlá, ktoré môžete v reštaurácii dostať: Pri týchto sa najčastejšie „podvádza“!

Zdravie

Vedeli ste, že označenie „domáca kuchyňa" ešte vôbec nemusí znamenať, že na tanier dostanete poctivo pripravené jedlo, z kvalitných surovín? Tu sú najčastejšie kulinárske „prehrešky“ s ktorými sa bežne stretávame v praxi.

Poctivá domáca polievka versus bujón

Pravý hovädzí alebo kurací vývar by vás mal posilniť a nadopovať energiou. Kuracia „polievka od babičky“, ktorá vylieči okrem opice aj všetky iné neduhy, však nemá nič spoločné s bujónmi. Obsahujú prehnané množstvo soli,  farbív, sladidiel, dochucovadiel. Títo pomocníci v kocke, v prášku alebo v koncetrovanej forme, vám do tela dostanú toľko glutamanu sodného, koľko si často ani neviete predstaviť.

Čo vám hrozí? Glutaman sodný, hlavná zložka bujónov, vám spoľahlivo ničí mozgové bunky a pri jednej dávke polievky dostanete do tela vďaka bujónu až polovicu dennej dávky soli! Tá vás zavodní a zbytočne zaťaží obličky.

Práškové polievky namiesto krémových

Namiesto tradičnej smotanovej brokolicovej, hubovej alebo cesnakovej polievky dostanete často sušený prášok s minimálnym podielom brokolice či húb. Lahodnú chuť za originálne prísady zabezpečia dochucovadlá, stužovače, farbivá a iné „chuťovky“. Vyhýbať sa im môžete najmä výberom kvalitnej reštaurácie, kde si podobný prehrešok nemôžu dovoliť, alebo vlastnoručnou výrobou doma.

Čo vám hrozí? Upchávanie ciev, zaťažovanie pečene a poruchy nervovej sústavy.

Falošné pyré

Pyré z prášku je ešte stále postrachom mnohých milovníkov zemiakovej kaše, ktorá má ulahodiť jazyku. Pyré, ktoré sa behom niekoľkých minút pripraví obyčajným zaliatím prášku, má nevýraznú chemickú chuť a o plnom kulinársom zážitku, ktoré vám zaručí len štandardná kaša z plnotučného mlieka, smotany a masla, tu nemožno ani hovoriť.

Čo vám hrozí? Opäť do seba dostanete nepotrebné látky zaťažujúce organizmus a tráviaci trakt, ktoré vám pri domácom pyré nehrozia.

Rezne z kuriat „naliatych“ vodou a antibiotikami

Mnohé reštaurácie v snahe ušetriť volia nižšiu kvalitatívnu triedu hydiny, ktorá vyrastá v otrasných podmienkach a megarozmery dosahuje vďaka výdatnej podpore antibiotikami.

Čo vám hrozí? Pravidelná konzumácia antibiotík, ktoré „vďaka“ kuratám dostávame do tela aj my.

Steaky z nekvalitného mäsa

Kvalitné mäso rozoznáte už pri prvom súste. V reštaurácii nemáte možnosť pozrieť si zloženie výrobku, no kvalita sa v tomto prípade ukáže hneď. V nekvalitnom mäse je hneď niekoľko prídavných látok - sója, rastlinné vlákniny, rôzne emulzie, cukry a voda. Rozhodne nechutí ako mäso od poctivého mäsiara.

Čo vám hrozí? Ak narazíte na mäso, s ktorým podľa vás nie je všetko v poriadku, nemali by ste ho jesť, ale vrátiť priamo šéfkuchárovi. Zbytočne si pokazíte gastronomický zážitok a riskujete, že do seba opäť vožíte nie celkom košér potravinu, ktorej odbúranie vám zbytočne zaťaží organizmus.

Lacný nevýrazný syr

Máte pri jedení syrových cestovín pocit, akoby ani neboli syrové? Chutí vaša pizza posypaná výdatnou nádielkou syra mdlo a bez chuti? Je možné, že vám namiesto kvalitného syra s vysokým podielom živočíšneho tuku naservírovali lacnú náhradu s rastlinným tukom alebo syrový výrobok po záruke. Tepelne spracovaný po expirácii sa ťažšie rozoznáva, preto tento „fígeľ“ v praxi často používa mnoho gastronomických zariadení.

Čo vám hrozí? Tráviace ťažkosti v podobe hnačky a neuspokojené chuťové poháriky.

Palacinky a domáce cestoviny zo sáčku

Povedali by ste, že keď si objednáte jednoduché palacinky alebo halušky, môže ísť o obyčajný polotovar? Toto kulinárske faux pas by sa rozhodne v kvalitných reštauráciách nemalo stávať, no predsa sa s ním často stretávame.

Čo vám hrozí? Prakticky vám žiadna ujma na zdraví nehrozí, no na svoje si takisto neprídete.

Zdravé džúsy

Obvykle neobsahujú žiadne antioxidanty, podiel ovocia málokedy zodpovedá percentuálnemu obsahu na obale produktu, a kým si neobjednáte „fresh juice“, čo znamená priamo odšťavené ovocie, na „stopercentné" džúsy sa nemôžete spoliehať.

Čo vám hrozí? Zbytočne vyhodené peniaze za naoko „zdravý“ nápoj, ktorý je krem iného plný aj cukru a umelých sladidiel.