Čím drastickejšia diéta, tým vyššia nadváha... ako s tým bojovať?
Prísne diéty zvyšujú riziko obezity, varujú lekári.
V Európe má nadbytočné kilogramy 30 až 80 percent dospelých. Podľa Martina Matoulka z Všeobecnej fakultnej nemocnice stúpa riziko obezity s každou "nepodarenou" diétou. Prísna diéta, keď človek vyradí z jedálnička všetko, čo kedysi s chuťou jedol, totiž vyvolá neodolateľnú chuť na zakázané. Diéta tým skončí, človek si potom o to viac dopraje obľúbené jedlá a kilogramy pribúdajú. Nejde len o estetický, ale najmä zdravotný problém. Obezita zvyšuje riziko infarktu, mŕtvice, vysokého tlaku, cukrovky, rakoviny či depresie.
"Najprv zavrhnite myšlienku, že čím prísnejšia diéta, tým viac schudnete," varuje Matoulek. Vysvetľuje, že pri skutočne tvrdej diéet či hladovaní sa najprv stráca zásobný glykogén, ktorý viaže vodu. S prvými stratenými kilami sa telo nezbavuje tuku, ale vody. Pokiaľ človek navyše obmedzí pohyb, začne telo brať energiu z bielkoviny, teda svalov. Telo sa zbavuje svalov, pretože sú neúčinné, naviac pri nižšej hmotnosti ich pohyb natoľko nepotrebuje. Organizmus sa pri tvrdej diéte prispôsobí, z každého jedla si uloží niečo na horšie časy. Keď sa človek vráti k pôvodnému stravovaniu, váha vyletí nahor, pretože sa telo z obáv pred hladovaním naučilo ukladať zásoby.
Matoulek upozornil, že aj človek diétu jednorázovo poruší, nemal by to vzdávať. Mal by mať na pamäti dlhodobý cieľ, v ktorom krátkodobé výkyvy nehrajú úlohu. Mal by sa vrátiť k pôvodnému redukčnému režimu a ľahko zvýšiť pohybovú aktivitu, nie nárazovo začať hladovať. Diéta sa stane prijateľnejšou, keď v nej nie je nič celkom zakázané, raz týždenne by si človek mal dopriať jedlo, ktoré ma skutočne rád, len musí výrazne obmedziť jeho množstvo. Vyplatí sa objavovať nové chute a potraviny a dvakrát až trikrát týždenne skúsiť nízkoenergetický výrobok.
"Nie je pravda, že všetky nízkotučné produkty sú dobré, znamená len väčšiu námahu vybrať tie, ktoré človeku zachutia, pretože tuk je rozpúšťadlo chuti a väčšina chutí je rozpustná práve v tukoch," vysvetlil lekár.
Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK