Presunúť na hlavný obsah

Cibuľa – ako po nej nepáchnuť, ako ju mať čerstvú

Zdravie a relax

Slovo cibuľa evokuje dve podstatné veci: vitamínovú bombu, ale aj nepríjemný zápach z úst.

Šúpanie

Cibuľu rýchlejšie ošúpeme, ak ju predtým na tri minúty ponoríme do studenej vody. Šupka v nej zvláčnie a netrhá sa.

Krájanie
Na cibuľu existuje praktický krájač v plastickom kryte, ktorý cibuľu promptne nareže na malé kocky bez toho, aby sme nad ňou museli plakať. Ak ho však nemáme a slzeniu sa chceme vyhnúť, treba ju predtým nahriať v teplej rúre, prípadne ju krájať v blízkosti tepelného zdroja.
V mäsovom mlynčeku ani na strúhadle cibuľu nestrúhame, v styku s kovom totiž horkne.

Zmrznutá cibuľa
Ak je namrznutá, ľahký recept: prenesieme ju do chladnej a suchej miestnosti, rozložíme ju a necháme rozmrznúť.

Zápach z úst
Aby nám po nej nepáchlo z úst, treba ju zapiť mliekom.

Zápach prstov
Ruky smrdieť nebudú, ak si ich po krájaní opláchneme octovou vodou.

Text: -dz- pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK