Cibuľa – ako po nej nepáchnuť, ako ju mať čerstvú
Slovo cibuľa evokuje dve podstatné veci: vitamínovú bombu, ale aj nepríjemný zápach z úst.
Šúpanie
Krájanie
Na cibuľu existuje praktický krájač v plastickom kryte, ktorý cibuľu promptne nareže na malé kocky bez toho, aby sme nad ňou museli plakať. Ak ho však nemáme a slzeniu sa chceme vyhnúť, treba ju predtým nahriať v teplej rúre, prípadne ju krájať v blízkosti tepelného zdroja.
V mäsovom mlynčeku ani na strúhadle cibuľu nestrúhame, v styku s kovom totiž horkne.
Zmrznutá cibuľa
Ak je namrznutá, ľahký recept: prenesieme ju do chladnej a suchej miestnosti, rozložíme ju a necháme rozmrznúť.
Zápach z úst
Aby nám po nej nepáchlo z úst, treba ju zapiť mliekom.
Zápach prstov
Ruky smrdieť nebudú, ak si ich po krájaní opláchneme octovou vodou.
Text: -dz- pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK