Nezabúdajme na slovenskú kuchyňu: Čo takto šťuka na šalvii?
Patríte k nadšencom bohatej slovenskej kuchyne? Máme pre vás jedinečný recept na uspokojenie vašich chuťových buniek. Dnešným dňom štartuje advent a preto vyskúšajte ľahké jedlo v podobe štuky na šalvii, ktoré je považované za sviatočné jedlo z Bratislavy z minulého storočia. FEMINITY v spolupráci s kníhkupectvom Bux.sk vám prináša jednoduchý postup, ako na to!
ŠŤUKA NA ŠALVII
SUROVINY, potrebné na prípravu:
~ 2 lyžice šalvie
~ 1 lyžička čierneho korenia
~ 1 lyžička nového korenia
~ 1 lyžička ďumbiera
~ 1 stonka rozmarínu
~ 1 lyžica citrónovej kôry
~ 1 lyžica soli
~ 1 lyžička klinčekov
~ 1 lyžica masla
~ 1 pekná veľká šťuka
POSTUP
Hrsť sušených šalviových listov zmiešame s ostatnými koreninami a v mažiariku zmes utlčieme najemno. Rybu umyjeme, naporciujeme a obalíme vo voňavej koreninovej zmesi.
Na panvici rozohrejeme maslo a rybu opečieme z oboch strán. Teplota nesmie byť veľmi vysoká, aby sa maslo nespálilo.
TIP PRE VÁS:
Šťuka na šalvii nie je v súčasnosti také známe jedlo ako kedysi. Na vianočnom stole si však bude hrdo tróniť, a preto neváhajme a pripravme si ho tak, ako to robievali naše staré a prastaré mamy kedysi.
Ak patríte aj vy medzi nadšencov našej tradičnej domácej kuchyne, predovšetkým z regiónov Bratislavy, Záhoria a Podunajska, vyskúšajte aj iné recepty, ktoré nám ponúka nová kniha Poklady slovenskej kuchyne.