Presunúť na hlavný obsah

Recept na vianočnú brusnicovú tortu

Recepty

Torty a  zákusky od svetoznámej kuchárky Nigelly Lawson sú „nebíčko v  papuľke“ ako by kedysi povedal Julo Satinský, či teraz Jardo Žídek. Z  novej knihy Hostina-každé jedlo je sviatok vám ponúkame skvelú vianočnú brusnicovú tortu, po ktorej si rozhodne budete oblizovať prsty.

Recet na vianočnú brusnicovú tortu je pre 8-10 porcií.

Suroviny - na korpus:

175 g hladkej múky

30 g mletých mandlí

50 g práškového cukru

125 g studeného masla nakrájaného na kocky

1 rozšľahané vajce

štipka soli

1 – 3 polievkové lyžice studenej vody

 

Suroviny - na plnku:

125 g masla

125 g kryštálového cukru

3 vajcia

nastrúhaná kôra a šťava z 1 klementínky

125 g mletých mandlí

300 g brusnicového džemu 

250 g instantnej cukrovej polevy

zopár zlatých cukrových hviezd alebo iných cukrových ozdôb

 

Postup:

1) Múku, mandle a práškový cukor vložíme do mixéra a rozmixujeme hrudky. Pridáme na kocky nakrájané maslo a znovu rozmixujeme. Výsledná zmes by sa mala podobať na ovsené vločky. Môžeme tiež použiť ručný mixér.

 

2) Zmiešame vyšľahané vajce, soľ a studenú vodu a  cez lievik prilejeme do mixéra k múke. Ak je cesto príliš husté a nedrží tvar, pridáme ešte trochu vody. Platí to pri akomkoľvek spôsobe prípravy cesta. Mandle cestu dodajú konzistenciu, ktorá sa podobá plastelíne.

 

3) Z cesta vymiesime bochník, zabalíme ho do priehľadnej fólie a odložíme do chladničky. Medzitým si pripravíme plnku.

 

4) Rúru zohrejeme na 200 °C/stupeň 6.


5) Roztopíme maslo a necháme ho trochu vychladnúť. Vymiešame spolu cukor, vajcia a nastrúhanú kôru a pridáme roztopené maslo. Potom primiešame mleté mandle.

 

6) Do formy s odnímateľným dnom s  priemerom 26 cm vložíme rozvaľkané cesto a okraje poriadne popritláčame. Navrch rozotrieme brusnicový džem a prelejeme mandľovou plnkou.

 

7) Pečieme v rúre asi 45 minút. Plnka sa pri pečení trochu nadvihne, no len čo formu vyberieme z rúry, znovu spľasne. Tortu po upečení necháme úplne vychladnúť.

 

8) Keď je torta celkom vychladená, vyberieme ju z formy a preložíme na tácku. Pripravíme si instantnú cukrovú polevu do ktorej pridáme šťavu z klementínky a toľko vody, aby výsledná zmes bola hustá, no dala sa dobre rozotierať: šťava z klementínky (môže byť aj pomaranč) dodá poleve krásny ľahký broskyňový odtieň. Polevu natrieme na koláč a ozdobíme.

 

Poznámka Nigelly:

Používam instantnú cukrovú polevu, pretože je jednoduchá na prípravu a chutí vynikajúco,

no vy si môžete pripraviť vlastnú z práškového cukru. V takom prípade ovocnú šťavu trochu

zohrejte predtým, než ju pridáte do polevy. Prípadne si môžete pripraviť vlastnú instantnú polevu zo strany 437.

 

Viac receptov nájdete v knihe Nigelly Lawson Hostina - každé jedlo je sviatok.