Recept na vianočnú brusnicovú tortu
Torty a zákusky od svetoznámej kuchárky Nigelly Lawson sú „nebíčko v papuľke“ ako by kedysi povedal Julo Satinský, či teraz Jardo Žídek. Z novej knihy Hostina-každé jedlo je sviatok vám ponúkame skvelú vianočnú brusnicovú tortu, po ktorej si rozhodne budete oblizovať prsty.
Recet na vianočnú brusnicovú tortu je pre 8-10 porcií.
Suroviny - na korpus:
175 g hladkej múky
30 g mletých mandlí
50 g práškového cukru
125 g studeného masla nakrájaného na kocky
1 rozšľahané vajce
štipka soli
1 – 3 polievkové lyžice studenej vody
Suroviny - na plnku:
125 g masla
125 g kryštálového cukru
3 vajcia
nastrúhaná kôra a šťava z 1 klementínky
125 g mletých mandlí
300 g brusnicového džemu
250 g instantnej cukrovej polevy
zopár zlatých cukrových hviezd alebo iných cukrových ozdôb
Postup:
1) Múku, mandle a práškový cukor vložíme do mixéra a rozmixujeme hrudky. Pridáme na kocky nakrájané maslo a znovu rozmixujeme. Výsledná zmes by sa mala podobať na ovsené vločky. Môžeme tiež použiť ručný mixér.
2) Zmiešame vyšľahané vajce, soľ a studenú vodu a cez lievik prilejeme do mixéra k múke. Ak je cesto príliš husté a nedrží tvar, pridáme ešte trochu vody. Platí to pri akomkoľvek spôsobe prípravy cesta. Mandle cestu dodajú konzistenciu, ktorá sa podobá plastelíne.
3) Z cesta vymiesime bochník, zabalíme ho do priehľadnej fólie a odložíme do chladničky. Medzitým si pripravíme plnku.
4) Rúru zohrejeme na 200 °C/stupeň 6.
5) Roztopíme maslo a necháme ho trochu vychladnúť. Vymiešame spolu cukor, vajcia a nastrúhanú kôru a pridáme roztopené maslo. Potom primiešame mleté mandle.
6) Do formy s odnímateľným dnom s priemerom 26 cm vložíme rozvaľkané cesto a okraje poriadne popritláčame. Navrch rozotrieme brusnicový džem a prelejeme mandľovou plnkou.
7) Pečieme v rúre asi 45 minút. Plnka sa pri pečení trochu nadvihne, no len čo formu vyberieme z rúry, znovu spľasne. Tortu po upečení necháme úplne vychladnúť.
8) Keď je torta celkom vychladená, vyberieme ju z formy a preložíme na tácku. Pripravíme si instantnú cukrovú polevu do ktorej pridáme šťavu z klementínky a toľko vody, aby výsledná zmes bola hustá, no dala sa dobre rozotierať: šťava z klementínky (môže byť aj pomaranč) dodá poleve krásny ľahký broskyňový odtieň. Polevu natrieme na koláč a ozdobíme.
Poznámka Nigelly:
Používam instantnú cukrovú polevu, pretože je jednoduchá na prípravu a chutí vynikajúco,
no vy si môžete pripraviť vlastnú z práškového cukru. V takom prípade ovocnú šťavu trochu
zohrejte predtým, než ju pridáte do polevy. Prípadne si môžete pripraviť vlastnú instantnú polevu zo strany 437.
Viac receptov nájdete v knihe Nigelly Lawson Hostina - každé jedlo je sviatok.