Presunúť na hlavný obsah

Toto vianočné pečivo nepokazíte

Recepty

Ešte ste nestihli nič upiecť alebo sa vám nedarí? Máme pre vás zopár receptov, ktoré určite nepokazíte.

 

Čokoládová saláma

Cesto:

1 veľký balíček okrúhlych piškót
200 g práškového cukru
250 g stuženého pokrmového tuku (Palmarín)
2 vajcia
3 PL kakaa
1 - 2 PL rumu

Postup:

Vajíčka s cukrom rozmiešame do peny. Pridáme kakao a rozpustený tuk. Piškóty nalámeme na menšie kúsky a pridáme rum. Takto pripravené piškóty spojíme so zmesou a vyformujeme salámu. Zabalíme do alobalu a necháme stuhnúť v chladničke. Stuhnutú salámu krájame na úhľadné kolieska.

Bratislavské orechové rožky

Potrebujeme:

250 g hladkej múky,
100 g hrubej múky,
50 g práškového cukru, 
50 g tuku,
2 žĺtky,
1 dcl mlieka,
20 g droždia,
na hrot noža soli,
1 žĺtok na potretie
 

Plnka:

150 g mletých orechov,
100 g práškového cukru,
3 dcl mlieka,
100 g mletých piškót,
2 PL rumu,
1 vanilkový cukor
 

Postup:

Z múky, práškového cukru, rozpusteného tuku, žĺtkov, vlažného mlieka rozmiešaného s droždím a soľou vypracujeme cesto, ktoré prikryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto vykysnúť. Po vykysnutí a opätovnom vymiešaní utvoríme z cesta valček, z ktorého nakrájame cca 35 rožkov. Jednotlivé kúsky rozvaľkáme do tvaru elipsy a naplníme plnkou. Naplnené cesto zrolujeme do tvaru rožka, poukladáme na vymastený plech a necháme ešte vykysnúť na teplom mieste. Tesne pred vložením do rúry potrieme rozšľahaným žĺtkom. Plnka: mlieko a cukor privedieme do varu, pridáme mleté orechy a za stáleho miešania varíme ešte asi 2 minúty. Odstavíme z platne, pridáme zomleté piškóty, vanilkový cukor a rum a všetko premiešame.

Včelie úliky

Cesto:

16 dkg rozomletých piškót
• 10 dkg cukru hnedého
6 dkg masla
2 lyžice medu
2 lyžice kakaa
2 lyžice rumu
práškový cukor na obaľovanie
 

Krém:

1 bielok
7 dkg práškového cukru
5 dkg masla
1 žĺtok
 

Postup:

Z rozomletých piškót, hnedého cukru, masla, medu, kakaa a rumu vytvoríme cesto. Vytvarujeme z neho guľôčky, ktoré obalíme v práškovom cukre, vložíme ich do formičky a prstom povytláčame tvar. Druhou stranou varechy urobíme v úliku otvor. Na krém zmiešame bielok s práškovým cukrom, zohrejeme nad parou a necháme vychladnúť. Maslo vytrepeme so žĺtkom. Obe zmesi spojíme, keď budú mať rovnakú teplotu, pomocou lyžičky dávame do otvoru každého úlika. Nakoniec uzatvoríme piškótou, aby krém nevytiekol.

Kokosová roláda

Cesto:

• 5 vajec
150 g hladkej múky
150 g  cukru krupicového
1 ČL prášku do pečiva
1 dcl oleja
1 dcl vody
 

   Plnka:

300 ml mlieka
100 g cukru práškového
3 PL hladkej múky
250 g masla
1 PL kakaa
Marhuľový lekvár
kokos
 

Postup:

Na plech položíme papier na pečenie. Oddelíme bielky a žĺtky. Bielka šľaháme s trochou cukru do peny. Žĺtka, múku, cukor, prášok do pečiva, olej a vodu šľaháme aspoň 4 minúty. Potom do tejto masy jemne metličkou zapracujeme sneh z bielkov. Cesto natrieme na pripravený papier a dáme piecť. Upečený plát vyklopíme na pocukrovanú utierku, odstránime papier a zvinieme do rolády.
V mlieku rozmiešame múku spolu s kakaom a uvaríme hustú kašu. Maslo vymiesime s cukrom a opatrne spojíme s kašou. Piškótové cesto potrieme lekvárom, plnkou a zvinieme do rolády. Vrch rolády potrieme plnkou a posypeme kokosom. Necháme stuhnúť.