Toto vianočné pečivo nepokazíte
Ešte ste nestihli nič upiecť alebo sa vám nedarí? Máme pre vás zopár receptov, ktoré určite nepokazíte.
Čokoládová saláma
Cesto:
• 1 veľký balíček okrúhlych piškót
• 200 g práškového cukru
• 250 g stuženého pokrmového tuku (Palmarín)
• 2 vajcia
• 3 PL kakaa
• 1 - 2 PL rumu
Postup:
Vajíčka s cukrom rozmiešame do peny. Pridáme kakao a rozpustený tuk. Piškóty nalámeme na menšie kúsky a pridáme rum. Takto pripravené piškóty spojíme so zmesou a vyformujeme salámu. Zabalíme do alobalu a necháme stuhnúť v chladničke. Stuhnutú salámu krájame na úhľadné kolieska.
Bratislavské orechové rožky
Potrebujeme:
• 250 g hladkej múky,
• 100 g hrubej múky,
• 50 g práškového cukru,
• 50 g tuku,
• 2 žĺtky,
• 1 dcl mlieka,
• 20 g droždia,
• na hrot noža soli,
• 1 žĺtok na potretie
Plnka:
• 150 g mletých orechov,
• 100 g práškového cukru,
• 3 dcl mlieka,
• 100 g mletých piškót,
• 2 PL rumu,
• 1 vanilkový cukor
Postup:
Z múky, práškového cukru, rozpusteného tuku, žĺtkov, vlažného mlieka rozmiešaného s droždím a soľou vypracujeme cesto, ktoré prikryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto vykysnúť. Po vykysnutí a opätovnom vymiešaní utvoríme z cesta valček, z ktorého nakrájame cca 35 rožkov. Jednotlivé kúsky rozvaľkáme do tvaru elipsy a naplníme plnkou. Naplnené cesto zrolujeme do tvaru rožka, poukladáme na vymastený plech a necháme ešte vykysnúť na teplom mieste. Tesne pred vložením do rúry potrieme rozšľahaným žĺtkom. Plnka: mlieko a cukor privedieme do varu, pridáme mleté orechy a za stáleho miešania varíme ešte asi 2 minúty. Odstavíme z platne, pridáme zomleté piškóty, vanilkový cukor a rum a všetko premiešame.
Včelie úliky
Cesto:
• 16 dkg rozomletých piškót
• 10 dkg cukru hnedého
• 6 dkg masla
• 2 lyžice medu
• 2 lyžice kakaa
• 2 lyžice rumu
• práškový cukor na obaľovanie
Krém:
• 1 bielok
• 7 dkg práškového cukru
• 5 dkg masla
• 1 žĺtok
Postup:
Z rozomletých piškót, hnedého cukru, masla, medu, kakaa a rumu vytvoríme cesto. Vytvarujeme z neho guľôčky, ktoré obalíme v práškovom cukre, vložíme ich do formičky a prstom povytláčame tvar. Druhou stranou varechy urobíme v úliku otvor. Na krém zmiešame bielok s práškovým cukrom, zohrejeme nad parou a necháme vychladnúť. Maslo vytrepeme so žĺtkom. Obe zmesi spojíme, keď budú mať rovnakú teplotu, pomocou lyžičky dávame do otvoru každého úlika. Nakoniec uzatvoríme piškótou, aby krém nevytiekol.
Kokosová roláda
Cesto:
• 5 vajec
• 150 g hladkej múky
• 150 g cukru krupicového
• 1 ČL prášku do pečiva
• 1 dcl oleja
• 1 dcl vody
Plnka:
• 300 ml mlieka
• 100 g cukru práškového
• 3 PL hladkej múky
• 250 g masla
• 1 PL kakaa
• Marhuľový lekvár
• kokos
Postup:
Na plech položíme papier na pečenie. Oddelíme bielky a žĺtky. Bielka šľaháme s trochou cukru do peny. Žĺtka, múku, cukor, prášok do pečiva, olej a vodu šľaháme aspoň 4 minúty. Potom do tejto masy jemne metličkou zapracujeme sneh z bielkov. Cesto natrieme na pripravený papier a dáme piecť. Upečený plát vyklopíme na pocukrovanú utierku, odstránime papier a zvinieme do rolády.
V mlieku rozmiešame múku spolu s kakaom a uvaríme hustú kašu. Maslo vymiesime s cukrom a opatrne spojíme s kašou. Piškótové cesto potrieme lekvárom, plnkou a zvinieme do rolády. Vrch rolády potrieme plnkou a posypeme kokosom. Necháme stuhnúť.