Pizza Calzone
Mnohí obľubujú variáciu klasicke pizze, pizzu calzone. Preklopená piza môže byť plnená rôznymi náplňami.
Budeme potrebovať:
- kvasnice
- olivový olej
- polohrubú múku
- soľ
- oregano
- pasírované paradajky
- zeleninu (môžete použiť mrazenú zeleninovú zmes)
- syr (ideálne mozarellu ale dobrý je aj klasický eidam)
Cesto na pizzu môžme pripraviť rovnako ako v recepte Pizza, najpopulárnejšie jedlo sveta.
Môžme použiť aj čerstvé kvasnice ktoré rozmiešame v teplej vode, pridáme cukor, olivový olej a necháme 2-3 minút postáť. Potom rozmiešame s polohrubou múkou, dôkladne premiesime a necháme kysnúť pokiaľ cesto nezdvojnásobí svoj objem.
Vykysnuté cesto opäť premiesime a necháme ešte chvíľku dokysnúť.
Spracujeme ho na tenký pizza korpus, lepšie elipsovitého ako okrúhlaho tvaru.
Zmiešaním pasírovaných paradajok, olivového oleja, soli a oregána získame omáčku ktorá je základom každej pizze, aj našej pizze Calzone.
Pizza cesto rozprestrieme na plech a polovičku pokryjeme omáčkou.
Na omáčku nasypeme zeleninu, a strúhaný syr. Nakoniec náplň pokryjeme kúskami nakrájaného syra.
Pizzu preklopíme a okraje zlepíme dokopy do tvaru pizza kapsy. Môžme si pomôcť vidličkou.
Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 200 stupňov na približne 15 minút.
Uznávam,že výsledok nevyzerá ako z kuchárskej knihy, vaša bude určite vyzerať lepšie. Pri opakovanom pokuse som zlepil okraje pizze ručne, bez vidličky, ale efekt bol približne rovnaký ako pri predchádzajúcom raze.
Podávame vcelku, dobrú chuť.