Risotto Milanese
Talianske rizotá chutia naozaj inak ako tie naše, čo je len o dôvod viac nejaké občas ochutnať.
Budeme potrebovať:
- syr parmezán
- suché víno
- masový vývar
- ryža (100g na osobu)
- 125g maslo
- jednu cibuľu
Podľa čerstvosti parmezánu naškriabeme alebo narežeme tenúčke plátky, príbližne 30 gramov. Cibuľu nakrájame na čo najmenšie kúsky.
Na panvici roztopíme 3/4 masla a pridáme cibuľu.
Približne po dvoch minútach keď cibuľa zosklovitie pridáme ryžu (v talianskej kuchyni sa ryža pred varením nepremýva, nezbavuje sa škrobu ako je to bežné u nás). Ryžu s maslom dôkladne premiešame a chvíľku takto pražíme.
Pridáme súché víno tak aby zalialo ryžu. Zmes dôkladne premiešame.
Priádme masový vývar. A za stáleho miešania varíme asi 10 minút. V prípade potreby pridáte opať vývar.
Osolíme a okoreníme čiernym korením.
Varíme kým je ryža takmer hotová a pridáme maslo a nastrúhaný parmezán.
Po ich roztopení môžeme alebo priamo servírovať, alebo ak nie je ryža ešte hotová pridáme ešte vývar a dovaríme.
A podávame, pre efekt nastrúhame ešte trošku parmezánu. Chuť má byť kombináciou kyslastej chute vína a typickej chute parmezánu.
Dobrú chuť.
Doplnené pri nasledujúcom varení rizota:
Ak máme šafrán, tak naše rizoto vyzerá oveľa lepšie. Je krásne žlté, že by sa aj brazílčan potešil. Chuťovo šafrán rizoto takmer neovplyvní, ale oku ulahodí.