Zubáč na taliansky spôsob
Tento recept nie je tradičným talianskym jedlom, ide skôr o prípravu rybky na spôsob inšpirovaný talianskými receptmi. Pripravíme si zubáča na víne a paradajkách.
Budeme potrebovať:
- zubáča - 1kg
- maslo - 125 gramov
- jeden väčší citrón
- zmes koreňovej zeleniny (mrkva, zeler) - 500 gramov
- biele víno - približne 2dcl
- drvene paradajky
- soľ, čierne korenie
Zubáča si naporcujeme na asi jeden centimeter hrubé podkovičky.
Dôkladne ich osolíme a okoreníme čiernym korením.
Citrón očistíme a nakrájame na prúžky.
Jednoduchšou a rýchlejšou možnosťou je kúpiť zeleninovú zmes z mrkvy, zeleru a chuťovo nerušiacej zeleniny (teda, napríklad bez kukurice či pikantných papričiek). Pomalšou možnosťou je nakrájať si približne pol kilogramu mrkvy a zeleru v pomere jedna k jednej, alebo podľa chuti.
V dostatočne veľkom hrnci roztopíme maslo.
Pridáme zeleninu a asi 5minút ju opekáme na masle.
Potom na povrch zeleniny položíme podkovičky zo zubáča.
Na mäsko rozložíme pokrájaný citrón.
A všetko zalejeme bielym vínom (suchým, čo najmenej sladkým).
Rybku dusíme vo víne dovtedy kým jej mäso nezbelie.
Potom pridáme drvené paradajky. Počas celej prípravy jedlo miešame len minimálne prípadne vôbec keďže mäsko je jemné a podkovičky by sa nám mohli rozpadnúť.
Celú zmes dusíme ešte takých 10 minút.
Podávame s brusketkou (Bruschetta, typické talianske predjedlo).
Dobrú chuť.