Presunúť na hlavný obsah

Torta z bielej čokolády s melónom a sorbetom zo surového mlieka: Sladké zakončenie víkendovej oslavy

Recepty

Torta z ingrediencií, ktoré vám možno na počutie spolu vôbec chuťovo neladia, ale v skutočnosti budete príjemne prekvapení. Tiež osviežení kombináciou letných chutí ešte stále v chladnejšom počasí.

Ingrediencie: 

125 g nasekaného masla

110 g  kryštálového cukru

200 g nasekanej bielej čokolády

5 vajec, oddelené žĺtka od bielkov 

1 ČL vanilkového extraktu

270 g mandľovej múky

jemne nastrúhaná kôra z 1/2 citróna

120 g čistého práškového cukru, preosiateho

3 ČL surového mlieka (použili sme Made By Cow)

na tenké plátky nakrájané olúpané kolieska červeného melóna a lístky mäty na servírovanie 

Mohlo by vás zaujímať: 

Sorbet zo surového mlieka

200 g práškového cukru

200 g tekutej glukózy

750 ml surového mlieka 

jemne nastrúhaná kôra z 1/2 citróna

Postup prípravy: 

Najskôr si pripravte sorbet zo surového mlieka. Zmiešajte cukor, glukózu a 2 PL vody v hrnci a varte na vysokej teplote za stáleho miešania 3 minúty alebo kým sa cukor nerozpustí. Odstráňte z tepla, pridajte mlieko a kôru a šľahajte, kým sa sorbet nespojí. Premiestnite do stroja na výrobu zmrzliny a šľahajte podľa pokynov výrobcu. Sorbet potom rozdeľte do 4 pohárov, povrch prekryte papierom na pečenie alebo fóliou a dajte zmraziť na cca 6 hodín. 

Čítajte tiež: Torta z pražených fíg a mandlí na mede: Lahodná, sladká a plná ovocia, najlepšie podávaná so smotanou alebo zmrzlinou

Rúru predhrejte na 160°C. Dno a bok tortovej formy s priemerom 22 cm vymastite a vyložte papierom na pečenie.

Potom vložte maslo, práškový cukor a čokoládu do žiaruvzdornej misky umiestnenej nad hrncom s vriacou vodou a miešajte, kým sa neroztopí. Odstavte na 10 minút, aby zmes mierne vychladla, potom do nej zašľahajte žĺtky a vanilkový extrakt. 

V ďalšej samostatnej miske vyšľahajte čistou metličkou alebo mixérom bielka. Primiešajte mandľovú múku, kôru z citróna a vaječný bielok do čokoládovej zmesi, kým sa nespoja.

Takto pripravenú čokoládovú zmes nalejte do pripravenej formy a pečte 45 minút, alebo kým špajľa zapichnutá do stredu nebude čistá. Odložte nabok a nechajte úplne vychladnúť.

Medzitým, aby ste vytvorili polevu zo surového mlieka, vložte práškový cukor a mlieko do misky a miešajte, kým sa nespoja. 

Neprehliadnite: Kokosovo-mandľová torta s čokoládovým zajačikom a vajíčkami: Vyskúšate?

Tortu preložíte na servírovací tanier a pokvapkajte polevou. Navrch poukladajte plátky červeného melóna a lístky mäty. Podávajte s vopred pripraveným sorbetom. 

Dobrú chuť!