Presunúť na hlavný obsah

Schwarzwaldská torta z chladničky: Čerešne, čokoládový krém a sušienky, bohatý dezert na sviatočné obdobie

Recepty

Urobte si na sviatky túto „chladničkovú tortu“, verziu obľúbeného schwarzwaldského koláča. Potrebujete niekoľko vrství z čerešní, čokoládového krému a čokoládových sušienok. Skvelý dezert aj ako sladká bodka za štedrovečernou večerou.

Potrebujete tortovú formu s priemerom cca 20 x 25 cm. 

Ingrediencie:

maslo na vymastenie tortovej formy 

300 g tmavej čokolády

400 ml smotany na šľahanie 

250 g kyslej smotany plnotučnej

80 g práškového cukru

½ ČL vanilkového struku

460 g čerešní nasekaných

700 g čokoládových sušienok

50 g práškového cukru

Mohlo by vás zaujímať: Figovo medová vianočná torta: Dokonalá kombinácia ovocia, orechov a korenia

Postup prípravy: 

Tortovú formu zľahka vymastíte maslom alebo iným tukom a vyložíte potravinovou fóliou, ktorú následne tiež premastíte. Odložíte na chvíľu bokom. 

Tmavú čokoládu rozpustite nad vodnou parou a miešajte, kým nie je hladká. Po roztopení nechajte 10 minút vychladnúť. Potom si vyšľahajte smotanu na šľahanie, zmiešajte ju s kyslou smotanou, práškovým cukrom a vanilkovým strukom. Polovicu takto pripravenej zmesi prelejte do inej misky a vmiešajte do nej rozpustenú vychladnutú čokoládu. 

Z pripravených čerešní si polovicu celých odložíte na nasledujúci deň. Zvyšnú polovicu si prekrojíte a použijete. 

Čítajte tiež: Vianočná šľahačková torta, ktorú si zamilujete: Príprava je jednoduchá a vizuálny efekt dokonalý

Spodok pripravenej tortovej formy vysteľte vrstvou čokoládových sušienok, na ktoré nalejte polovicu čokoládového krému, polovicu nasekaných čerešní a polovicu šľahačkového krému. Opakujte s druhou vrstvou sušienok a zvyšným čokoládovým krémom, nasekanými čerešňami a šľahačkovým krémom. Prikryte a nechajte cez noc chladiť.

Nasledujúci deň vyberiete z chladničky, odstránite formu, necháte tortu troška sa otepliť. Vysypete si do hrnca práškový cukor, pridáte zostaté celé čerešne, ktoré ste si odložili. Varíte na miernom ohni cca 5 minút, kým sa cukor nerozpustí. Potom zvýšte oheň, priveďte do varu a varte 8-10 ďalších minút, kým sa tekutina v hrnci nezmení na sirupovú konzistenciu. 

Neprehliadnite: Vianočné pečenie, ktoré milujeme: Recepty na linecké či medovníky na moderný spôsob

Nechajte úplne vychladiť a potom nalejte na povrch schwarzwaldskej torty. Na vrch môžete ešte postrúhať horkú čokoládu. Dáte opäť do chladničky a chladíte, kým sa nerozhodnete podávať. 

Dobrú chuť!