Presunúť na hlavný obsah

Tastemakers: Najlepšie cukrárne, v ktorých stojí za to zhrešiť, Paríž vedie prím, no ani naše okolie nezaostáva

Cestovanie

Príjemná atmosféra, domáce suroviny, ručná výroba, výsledkom čoho sú dokonalé dezerty. Nahliadite spolu s nami do cukrární, v ktorých sa oplatí zhrešiť.

Café De Flore, Paríž

Café De Flore bola založená ešte v 80. rokoch 19. storočia. Je pomenované po soche Flóry, rímskej bohyne kvetov, ktorá stojí na bulvári Saint-Germain a slávnostne ju otvárali v roku 1885, dva roky po ikonickej Café Les Deux Magots. Už viac ako 130 rokov existujú tieto dve kaviarne ako súperky vzdialené len 44 metrov od seba a ich významná klientela sa prekrýva. 

Neprehliadnite: Talentovaná Slovenka Zuzana pracovala pre Alexandra McQueena: Keď pochopila jednu vec, ťahalo ju to ešte ďalej

Café De Flore má bohatú históriu skvelých mysliteľov a kreatívcov, ktorí tu radi trávili dni pri stole alebo na terase so šálkou obľúbenej kávy, typickým croissantom a pohárikom champagne. A to čo sa 138 rokov existencie tohto miesta nezmenilo je kvalita a výnimočnosť, na ktorej si tu zakladajú. 

Stále vás dostanú červené bankety, mahagónový nábytok a mosadzné zábradlia. Nápoje sa podávajú v typickom bielo - zelenom porceláne. 

Ak sa vyberiete do Paríža určite na toto miesto obľúbené u mnohých velikánov zavítajte. Áno, ich croissanty sú nadčasovou klasikou, ktorá je základ a treba si ju dopriať, no rozhodne skúste aj ich Opera cake, či Tatin tart!

Cukrárna Saint Tropez, Praha

História ikonickej cukrárne v Prahe sa začala písať v roku 2009, kedy sa prvýkrát manželia Míša a Jirka Nosálovi stretli s iným manželským párom z Francúzska, Nadine a Jeanom Francois Musso. Tí v tom čase v Prahe prevádzkovali francúzsku cukráreň. 

A práve z tohto ich stretnutia vznikla myšlienka spojiť spoločne sily a vytvoriť miesto, kde sa snúbia tradície, ručná práce a kvalita. Starý otec Jirka Nosála, sa cukrárskemu remeslu učil už od svojich 14 rokov a oni chceli v jeho krokoch pokračovať. Krátko po štarte cukrárne sa k spolumajiteľom pridal aj posledný článok, mladý cukrársky nadšenec Lukáš Otys, ktorý klenbu vedenia cukrárne drží s Nosálovými a Mussoovými dodnes.

Ak ste v Prahe a hľadáte ozajstný sladký zážitok s pridanou hodnotou, toto miesto musíte navštíviť. Špičková pôvodná cukrárčina a suroviny najvyššej kvality ich definujú. Tradičné české a francúzske zákusky sú vyrábané podľa receptov, ktoré používal už Viliam Nosál v 20. rokoch minulého storočia.

Okrem úžasných tort je cukráreň preslávená aj svojimi čokoládovými výrobkami. Spolupracuje s najlepším producentom čokolády na svete, spoločnosťou Valrhona, a ako jediná cukráreň v Česku sa pýši titulom Valrhona Expert (taký čokoládový Oscar). No a ich macarons sú tiež zážitkom!

Le Miam, Bratislava

Čarovná cukráreň Le Miam je  splneným snom Slovenky Barbory, zamilovanej do Paríža. Tá pracovala v jednej z najlepších reštaurácií vo Francúzsku, no rozhodla sa jeho kúsok priniesť na Slovensko. Na tomto mieste nájdete spojenie unikáneho dizajnu, dokonalých chutí, vôní a farieb z celého sveta. Jednoducho, to že celé Le Miam vzniklo z čistej lásky k sladkému, Parížu a k čokoláde, cítiť všade. 

”Recepty pozbierané priamo v Paríži, prinesené domov, aby ste aj vy pochopili, prečo keď vstúpim do francúzskej cukrárne, mám chuť na všetko. Paríž a jeho svet gastornómie u mňa zohral dôležitú úlohu."

"Podnietiť chute, tvoriť, meniť, objavovať a robiť radosť, deliť sa a vychutnávať. Jednoducho zavrieť oči, otvoriť ústa."

Čítajte tiež: Travel agentka Katka vybavuje dovolenky v luxusných rezortoch: Tieto destinácie sú pre cestovanie v lete najbezpečnejšie