Božie milosti: Tradičné fánky, ktoré vás dostanú chuťou a jednoduchosťou
Ak ešte váhate, čo upiecť počas veľkonočných sviatkov, máme pre vás tip. Skúste si pripraviť klasické fánky.
Skúste si pripraviť klasické fánky
Ingrediencie:
- 290g hladkej múky
- 2 žĺtky
- kôra z 1/2 citróna
- 125 g kyslej smotany
- 1 Pl rumu
- 3 Pl bieleho vína
- 1 Pl kryštálového cukru
- štipka soli
- 1 l oleja na vysmážanie
- 100 g práškového cukru zmiešaného s vanilkovým cukrom na obaľovanie
Postup:
Postup je celkom jednoduchý. Všetky suroviny okrem práškového cukru spolu zmiešajte. Vznikne vám hladké a nelepivé cesto. Zakryte ho a nechajte asi 30 minút odpočívať.
Do vyššej panvice dajte olej a pomaly ho zahrievajte, kým bude mať teplotu 175 stupňov. Tento proces trvá asi 15 minút. Je dôležité, aby ste to robili pomaly a postupne.
Medzitým si cesto rozvaľkajte na hrúbku 2 mm. Pomocou radielka nakrájajte najprv diagonálne z jednej strany a potom z druhej na pásy široké približne 4 cm. Vzniknú kosoštvorce. Tie v strede ešte asi trikrát nakrojte, tak aby však okraje zostali celé.
Fánky vysmážajte do zlatista z každej strany. Ešte teplé obaľujte v cukre. Dobrú chuť!
Mohlo by vás zaujímať: Veľkonočné pečenie v znamení tvarohového koláča babky Zlatky: Navodí vám spomienky na detstvo