Tortička zo syru pecorino
Šéfkuchárka Sonia Vismanová si ctí tradičné postupy. Sama si pečie chlieb, používa olej vylisovaný z drobnejších olív spolu s kôstkami.
Tortička zo syru pecorino so sušenými hruškami a medom
Potrebujeme:
400 g syru pecorino (starého 6 mesiacov)
125 g mlieka
100 g masla
5 g solamylu
25 g múky - do prvej časti receptu
400 g vyšľahaných bielkov
80 g múky - do druhej časti receptu
rozpustené maslo
lesný med
tymian
vlašské orechy - na ozdobu
Postup:
Do kastrólika dáme 200 g pecorina, mlieko a maslo a privedieme do varu. Pridáme solamyl, múku, poriadne rozmiešame a dáme do formičiek 2x2x2 cm a necháme zmraziť.
Do misy dáme ďalších 200 g syra pecorino, 400 g vyšľahaných bielkov, 80 g múky a rozpustené maslo, všetko dôkladne premiešame. Pripravíme si ďalšie formičky s priemerom 5 cm, vysoké asi 8 cm. Formičky vymastíme maslom a vysypeme múkou. Do jednej tretiny naplníme pripraveným cestom z vyšľahaných bielkov. Potom vložíme mrazenú syrovú zmes a opäť pridáme bielkové cesto tak, aby bola formička zaplnená do dvoch tretín a dáme piecť na 200°C 10 minút. Ozdobíme plátkami sušených hrušiek, posypeme nasekanými vlašskými orechmi a prelejeme lesným medom s nadrobno nasekanou šalviou.
Zdroj: Katarína Sedláková, pre Pravda Ženy
Foto: Ivan Majerský, pre Pravda Ženy