Presunúť na hlavný obsah

Jar láka čerstvou a chutnou zeleninou

Recepty

Jar klope na dvere a my by sme mali zmeniť nielen oblečenie v našich šatníkoch, ale aj jedlá na našich stoloch.

Na trhu sa začnú objavovať majitelia záhrad s dopestovanou úrodou. Využite možnosť pochutnať si na čerstvej zelenine a zároveň pomôcť vášmu telu od nadbytočných kilogramov, ktoré sa vám po zime ešte nepodarilo zhodiť.

Každá zelenina obsahuje vitamíny, vlákninu alebo ďalšie zložky, ktoré prospievajú vášmu organizmu.

Konzumáciou konkrétneho druhu zeleniny niektoré problémy zmiernite.

Špargľa môže pomôcť pri poruchách zraku a zároveň odvodniť organizmus. Baklažán zase pomôže prekonať jarnú únavu tým, že posilní obranyschopnosť. Zelenina sa dá chutne spracovať do rôznych foriem - nemusíte sa spoliehať len na tradičné pochúťky ako napríklad zeleninová polievka.

Práve naopak. Na svoje si môžu prísť aj milovníci placiek, nákypov alebo gulášu. Stačí odhodiť zábrany a skúsiť niektoré z netradičnejších zeleninových receptov. Veľa týchto jedál sa môže podávať nielen ako obed, ale vďaka svojej ľahkosti aj ako večera. Nejedno z nich môžete dokonca s chuťou dojesť aj bez ohrievania.

Tip na záver:

Zapekáte cestovinu, a nechcete aby pri tom pustila vodu?

V tom prípade ju nakrájajte a chvíľu popražte na olivovom oleji. Potom ju ochuťte bylinkami, korením alebo cesnakom. Zelenina bude mať oveľa zaujímavejšiu a príjemnejšiu chuť.

Hliva a šampiňóny s balzamikom

Potrebujete:

150 g hlivy ustricovej
100 g šampiňónov
šalát frisée
rukola
olivový olej
balzamikový ocot
tymian
petržlenová vňať

Postup:
Rukolu a šalát frisée umyjeme, ochutíme olivovým olejom a balzamikom. Hlivu a šampiňóny orestujeme na olivovom oleji (aby dostali farbu), ochutíme morskou soľou, petržlenovou vňaťou a tymianom. Servírujeme na lôžku zo šalátu.

Zdroj: Elena Zemková pre Pravdu
Recept: Juraj Michalič pre Pravdu
Foto: Robert Hüttner, Pravda