Dvanásť dôvodov, prečo jesť čokoládu
Čokoláda nie je len sladká pochúťka. Tento lahodný pokrm prospieva aj nášmu zdraviu. Viete, na čo všetko je dobrá čokoláda?
1. Na krvný tlak. Flavonoidy obsiahnuté v kakau pomáhajú vyrovnávať a optimalizovať krvný tlak. Nemeckí vedci sledovali viac ako 19-tisíc ľudí vo veku 35 až 65 rokov počas desiatich rokov a zistili, že tí, ktorí jedli priemerne 7,5 gramu čokolády denne, majú nižší krvný tlak a takmer o 40 percent nižšie riziko mozgovej príhody v porovnaní s tými, ktorí jedli menej čokolády alebo ju nejedli vôbec.
2. Zlepší funkcie mozgu. Pitie čokoládových nápojov alebo konzumácia čokolády zlepšuje prekrvenie mozgu. Výskum Nottinghamskej univerzity potvrdil, že v priebehu 2 až 3 hodín boli kľúčové časti mozgu výrazne prekrvenejšie, čo podľa vedcov môže spomaliť efekty jeho starnutia.
3. Zlepší náladu a posilní. Kofeín a iné chemikálie obsiahnuté v tmavej čokoláde pôsobia ako antidepresíva. Čokoláda zvyšuje hladinu sérotonínu v mozgu, takže sa po tom, čo ju zjeme, cítime lepšie a šťastnejšie. Už jej vôňa pomáha uvoľneniu.
4. Znižuje riziko infarktu. Výskumníci z Univerzity Johna Hopkinsa zistili, že pravidelná konzumácia niekoľkých kociek tmavej čokolády dokáže znížiť riziko infarktu až o 50 percent.
5. Pomáha pri chronickej únave. Pacienti trpiaci týmto ochorením konzumovali 85-percentnú tmavú čokoládu každý deň a ich stav sa výrazne zlepšil.
6. Pomáha pri chudnutí. Dánski odborníci na výživu zistili, že ak si pred jedlom dáte kvalitnú horkú čokoládu s vysokým podielom kakaa, zníži sa vaša chuť na sladké a mastné pokrmy.
7. Je lepšia ako bozkávanie. Aspoň teda podľa britských vedcov. Tvrdia, že môže vzrušiť viac ako bozkávanie. Ľudské telo na jej konzumáciu reaguje vraj až štyrikrát dlhšie než na vášnivý bozk.
8. Predlžuje život. Podľa niektorých výskumov žijú ľudia, ktorí jedia čokoládu, o rok dlhšie než tí, ktorí sa tejto pochúťke vyhýbajú.
9. Znižuje riziko rakoviny. Zvyšuje totiž hladinu flavonoidov v krvi, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
10. Bojuje proti zubnému kazu. Kakao obsahuje antibakteriálne látky, ktoré pomáhajú bojovať proti zubnému kazu. To však neplatí o mliečnej čokoláde.
11. Malé množstvo čokolády denne znižuje zrážanlivosť krvi a tým zmierňuje riziká upchávania tepien.
12. Antioxidanty obsiahnuté v čokoláde chránia aj pred poškodením kože UV žiarením.
Text: dh pre Magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK