Ako chutí Slovensko - V Zuberci skúste folklór, v Zázrivej korbáčiky
Skanzen, v ktorom to stále žije. Také je Múzeum oravskej dediny v Zuberci-Brestovej.
Aj vďaka správcovi múzea Richardovi Janoštínovi a jeho rodine, ktorí spoločne prezentujú oravský folklór. Spolu s nimi zažijete zábavu a to, ako "chutí" život na Orave.
"V letnej sezóne v programe Ozveny tradícii predstavujeme spracovanie ľanu a vlny ako základnej suroviny pre výrobu plátna a súkna. Ako sa z týchto materiálov vyrábali najstaršie druhy ľudových odevov, ako sa robili strihy a akým spôsobom to ovplyvnilo vzhľad kroja," hovorí Richard Janoštín. Životu na Orave dáva svojím rozprávaním zaujímavý a často vtipný zmysel.
Takto sa dozviete aj o rôznych zaujímavostiach a detailoch, napríklad ako sa robili podšívky z amerických balíkov.
Janoštínovci tiež predstavia typické oravské hudobné nástroje - dvojhlasné gajdy, píšťaly či rohy. V zimnom období je zase pripravená dobrodružná večerná prehliadka skanzenu s lampášom. Skanzen s typickými oravskými drevenicami, gazdovstvami aj kúriou je otvorený celoročne.
A keď už ste na Orave, určite ochutnajte známe korbáčiky, nite či oštiepky. Kdekoľvek sa na chutné syrové výrobky, v minulosti typické najmä pre salaše, spýtate, väčšinou vás nasmerujú na dolnú časť Oravy, do Zázrivej.
Zázrivských "korbačikárov" si volajú aj na rôzne remeselnícke podujatia, aby predviedli ťahanie nití zo zapareného syrového cesta z vriacej do studenej vody. A to si vyžaduje zručnosť, aby nite, takzvané vojky, boli rovnako tenké. V Zázrivej dnes nájdete najviac oficiálnych výrobcov týchto syrových pochúťok. Majú Združenie zázrivský korbáčik a výrobky sa dajú kúpiť v stánkoch, ktoré lemujú cesty v dedine.
Na tradičnú ručnú výrobu parených syrov stavil aj rodinný podnik Dušana Luptáka. "Syr sa postrúha a zaparí vriacou vodou. Zo zmesi sa naťahuje dlhá - taká nekonečná niť, ktorá sa krája. Potom sa kúsky splietajú do vrkočov alebo údia, podľa toho, o čo je záujem," opísal aspoň stručne časť súčasnej korbáčikovej výroby Lupták.
Text: Renáta Jaloviarová pre Pravdu
Foto: Richard Janoštín