Ako chutí Slovensko - v Kvačanoch si dajte pivo, na Kozom vŕšku kozí syr
Redakcia Pravdy vám prináša pár "kulinárskych" tipov zo slovenských regiónov.
V centre dedinky Kvačany je vidiecka usadlosť s rodinným pivovarom. Prvý mikropivovar v Liptove, kde vyrábajú biopivo, teda bez použitia konzervačných látok a chemikálií, známe ako Brontvaiovské pivo.
Druhov je viacero, tradičné aj také, o ktorých hostia počujú po prvý raz. "Svetlé, červené, tmavé, ovocné, kakaové alebo čokoládové, aj zázvorové pivko robíme," vymenúva majiteľ Jozef Brontvai, mimochodom, umelecký kováč.
"Každé pivo je zmes sladov, kde záleží od toho, aké sa namiešajú slady. Napríklad červené pivo je namiešané zo sladov, ovocné je dochutené," hovorí. Cez veľkonočné sviatky u Brontvaia čapovali aj zelené pivo. Pivovar sa dá vidieť aj zvnútra, počas exkurzie pivovarník porozpráva o tradičnej výrobe nápoja, o tom, ako sa dostal k vareniu piva i o svojom gestorovi a poradcovi, skúsenom pivovarníkovi Vojtechovi Giertlovi. K Brontvaiovi sa však chodí aj na ďalšie špeciality, samozrejme, z piva, napríklad na pivný syr s hriankami.
Z Liptova sa určite nedá odísť bez toho, aby ste neochutnali čerstvý syr, syrové nite, korbáčiky, parenice, oštiepky či bryndzu na salaši. Na Kozom vŕšku pri Ivachnovej sa venujú okrem tradičných výrobkov z ovčieho a kravského mlieka aj tým menej známym, ktorých výroba však zostáva založená na tradičných receptúrach a vlastnom chove. Tu nájdete aj ovčí jogurt či kozie syry.
Ovčí jogurt je zatiaľ v dvoch základných chutiach - biely a čučoriedkový. Hlavným produktom sú výrobky z kozieho mlieka. "Zaoberáme sa výrobou kozích syrov, nielen čerstvých, ale tiež zrejúcich syrov, čo je na Slovensku novinka. Máme miestnosti, kde dozrieva syr s automaticky kontrolovanou teplotou a vlhkosťou, kde tie syry klasickou osvedčenou receptúrou zrejú," približuje Viera Paľová.
Ďalšie plány má farma s výrobou kozieho mlieka. "Práve pre jeho dobré účinky na organizmus. Je zdravé, výživné, podporuje imunitu," dodáva. Súčasťou prevádzky je tržnica s tradičnými ľudovými výrobkami, detské ihrisko a minizoo.
Text: Pravda
Foto: Viera Paľová