Presunúť na hlavný obsah

Ako chutí Slovensko. V Muráni si dajte muránske buchty i rezeň

Lifestyle

Sladká odmena pred túrou alebo po túre. Na túto možnosť si už dávno zvykli turisti, ktorí sa z centra Muráňa rozhodnú zdolať prístupovú cestu na hrad.

Sladké pokušenie im už roky servíruje bufet na námestí, kde už asi dvadsať rokov pečú veľmi chutné muránske buchty. Tie priťahujú ľudí ako včely med chuťou i vôňou. Podávajú sa vždy čerstvé, vybraté priamo z rúry. Prevádzkar zariadenia Karol Huťan podotýka, že ponúkajú päť druhov buchiet. "Tvarohové, lekvárové, nugátové, makové a čučoriedkové," hovorí. Zvykli si na ne aj miestni obyvatelia, ktorí nimi radi obohacujú svoje nielen sviatočné stoly. "Prvá várka ide do rúry o ôsmej hodine ráno, končíme v popoludňajších hodinách. Robíme ich aj na objednávku. Ak nám napríklad turisti, ktorí sa práve vyberajú na hrad, povedia, že si v konkrétnom čase prídu po buchty, pripravíme im ich na dohodnutú hodinu tak, aby boli čerstvé," zdôrazňuje Huťan. Na otázku, akými špeciálnymi ingredienciami buchty dochucujú, odpovedajú kuchárky, že láskou.

Pod Muránskym hradom sa však servíruje ešte jedna miestna špecialita. Muránsky rezeň. Podávajú ho v reštaurácii Koruna. Tradícia jeho výroby je stará desiatky rokov. "Ako kuchárka pracujem už štyridsať rokov a tento rezeň sa u nás robil už vtedy. Kto ho vymyslel a kedy, nevieme," poznamenáva kuchárka Mária Fabová. Muránsky rezeň je vlastne bravčový rezeň obalený v čistej zemiakovej placke, dochutený tak, aby mal špecifickú chuť. Čím ho Muránčania dochucujú, to považujú za výrobné tajomstvo. Chutí však inak ako podobný rezeň pripravený inde ako v Muráni. "Turisti ho u nás objavili už dávno a radi si na ňom pochutia po zdolaní turistickej trasy k hradu a späť. Dávajú si ho s opekanými zemiakmi alebo zeleninovou oblohou," prezrádza Fabová.

Podľa skúseností gastronomických štamgastov je muránsky rezeň nielen chutný, ale aj sýty. So 150-gramovou porciou má čo robiť aj vychytený jedák. Rezeň nasýti a zaplní hladný žalúdok aj bez teplej polievky, ktorou sa na Slovensku obyčajne začína obed.

Text: -ri- pre Pravdu
Foto: archív