Päť najhorších maškŕt vo vašom jedálničku
Maškrtiť musíme z času na čas všetci. Ale viete, že niektoré pochúťky sú pre naše telo ešte menej zdravé než iné?
Tak napríklad:
1. Čipsy
Obsahujú vysoký podiel tuku, kalórií a sodíka. Navyše majú vysoký glykemický index a ich konzumácia zvyšuje hladinu cukru v krvi. A možno ste to nevedeli, ale pri úprave zemiakov zohrievaných na vysokú teplotu, dochádza k produkcii akrylamidu, ktorý poškodzuje nervové bunky.
2. Ryžové chlebíčky
Tvária sa ko zdravé, ale zdanie klame. Ak sú vyrábané z bielej ryže, obsahujú sacharidy, ktoré zvyšujú obsah cukru v krvi. Pokiaľ si vyberáte rozlične ochutené, zväčša príjmate v ich konzumácii aj veľa cukru a soli.
3. Pražené arašidy
Kombinácia soli a tuku zatieni všetky benefity, ktoré by mohli arašidy alebo iné orechy priniesť nášmu zdraviu v prirodzenej forme.
4. Popcorn
Okrem soli a cukrov, ktoré obsahuje popcorn, sa v ňom často nachádzajú aj veľmi nezdravé trans-tuky. Navyše v balíčkoch, kde je kukurica na prípravu popcornu uchovávaná, sa často nechádzajú aj zdraviu škodlivé chemikálie, ktoré konzervujú kukuricu vo vnútri.
5. Sušené ovocie
Cukor, cukor, cukor. To je hlavný problém sušeného ovocia - zmizne z neho všetka voda a zostáva len vysoké množstvo cukru, ktoré telo spracúva vo vysokých dávkach len veľmi ťažko.
Text: gj, pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK