Presunúť na hlavný obsah

Škola varenia: Konfitované stehná v tekvicovom pyré

Recepty

Neviete ešte, čo pripraviť na slávnostnú nedeľnú tabuľu? Tak možno vás inšpiruje tento chutný recept.

Škola varenia: Konfitované stehná v tekvicovom pyré

Na prípravu 6 porcií potrebujete:
- 6 kačacích stehien
- 1 väčšia cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1 väčšie jablko
- soľ
- 2-3 vetvičky čerstvého tymianu
- 1 liter kačacej masti
Tekvicové pyré:
- 1 stredne veľká tekvica
- 4 stredne veľké zemiaky
- soľ podľa chuti
- 100-150 g masla
- muškátový oriešok
- 150 ml sladkej smotany
- tekvicový olej

Postup:

1. Kačacie stehná umyjeme a dôkladne očistíme. Potom ich opečieme na panvici a vložíme do hlbšej nádoby. Osolíme, okoreníme, pridáme ostatné ingrediencie a úplne zalejeme roztopenou kačacou masťou. Nádobu zakryjeme vrchnákom alebo alobalom a konfitujeme v rúre na teplote 100 °C asi štyri hodiny.

2. Tekvicové pyré: tekvicu (odrodu hokkaidó) ošúpeme, zbavíme jadierok a pokrájame na kocky. Rovnako pripravíme zemiaky a dáme spolu variť do osolenej vody do mäkka. Po uvarení vodu scedíme, tekvicu so zemiakmi a maslom rozmixujeme do hladka a dochutíme muškátovým orieškom a niekoľkými kvapkami tekvicového oleja. Do takto pripraveného pyré postupne vmiešavame smotanu, kým nemá hladkú a kompaktnú konzistenciu.

3. Pred podávaním potrieme stehienka medom rozmiešaným v mandľovom likéri a zapečieme v grile, aby koža získala zlatistú farbu, mandľovú chuť a chrumkavú konzistenciu. Podávame s tekvicovým pyré.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravil: Bohuš Lenický pre Varechu, prílohu denníka Pravda
Recepty pripravil: Roman Martinkovič, šéfkuchár hotela Holiday Inn v Žiline
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu