Čo nesmiete mať na tanieri, ak chcete schudnúť
Kedysi sa hovorilo, že ľudia priberajú, lebo prijímajú príliš veľa tukov. A tak niektorí prestali jesť mastné jedlá a na raňajky si namiesto slaniny dali koláč. Namiesto chudnutia ale priberali. Až potom sa zistilo, že cukry sú pre kilá navyše ešte nebezpečnejšie ako tuky. Čo hovoria odborníci dnes?
Nikdy nie je na škodu, ak si počas diéty počítate denne prijaté kalórie. Dávajte si ale pozor aj na to, odkiaľ pochádzajú. To, že poriadne mastná šiška s lekvárom má rovnaký počet kalórií ako kurací sendvič v grahamovej žemli neznamená, že si môžeme vybrať, čo z toho budeme jesť a priberieme rovnako (alebo nepriberieme vôbec).
Ak si neviete vypočítať, koľko kalórií by ste denne mali prijať, kliknite sem: Ako sa počíta, koľko kalórii môžete denne prijať?
Okrem počítania kalórii treba dbať aj na výživovú hodnotu jedál. Základom je to, že na požutie, strávenie, odbúranie a uloženie niektorých potravín potrebujeme viac energie ako na spracovanie iných potravín. V spracovaní tukov je ľudské telo veľmi šikovné a potrebuje na to minimum energie. To znamená, že mastné jedlá budeme ešte dlho vidieť na bruchu alebo stehnách. Takže spomínaná šiška a ostatné jej podobné jedlá by sa na tanieri niekoho, kto chce schudnúť, nachádzať nemali.
Telo je tiež rýchle v spracovaní cukrov. Práve preto sa usádzajú na rôznych partiách tela. Dlho sa hovorilo o tom, že priberáme z tukov. Niektorí teda vymenili bravčový bôčik za koláče, no želaný efekt to neprinieslo. Cukry sa totiž spaľujú ešte ťažšie ako tuky. A dokonca ak zvolíme tie správne tuky, tak nám pri diéte môžu pomôcť.
Zložitejšie ako cukry a tuky sa metabolizujú bielkoviny. Najprv sa zmenia na cukry a potom sa z nich stanú tuky. Z prijímanej potravy sa počas tohto procesu spáli až 30 percent prijatých kalórií. Nachádzajú sa v potravinách živočíšneho pôvodu ako mäso, ryby, vajcia, mlieko a mliečne výrobky, ale aj v rastlinnej potrave ako strukoviny a celozrnné obilniny. Práve toto by nemalo chýbať na tanieri niekoho, kto sa snaží schudnúť.
Dôležitý je aj vplyv konzumovanej potravy na hladinu cukru v krvi. Rafinované sacharidy, napríklad biely chlieb, koláče a sladené nápoje, zvyšujú hladinu cukru v krvi dosť prudko. To pomáha ukladaniu tukov v tele a zvyšovaniu hmotnosti. Opakom sú potraviny, ktoré obsahujú vlákninu, napríklad jablká. Tie potrebujú veľa energie na spálenie, takže sa neukladajú na zadku a na stehnách, a zároveň pomalšie dvíhajú hladinu cukru v krvi.
Medzi potraviny s vysokým obsahom vody patrí zelenina a polievky. Nemajú veľa kalórií, ale zaženú pocit hladu a takisto zasýtia lepšie ako koláče.