Čerešňový cheesecake
Tento recept zmenil moje celoživotné predsudky – čo je síce dobré, ale mňa to poriadne rozrušilo. Vždy som bola presvedčená, že jediný pravý cheesecake je ten pečený, no teraz si už nie som istá. Nepravý nepečený cheesecake, ktorý sa vyskytoval na dezertových vozíkoch v sedemdesiatych rokoch, si ma celkom získal. Je ľahký, má výraznú chuť a je fantasticky dobrý. Aj skutočnosť, že sa pripravuje ľahko a rýchlo, je ďalším dôvodom na všeobecné nadšenie a radosť.
Nepokúšajte sa na koláč vyliať fľašu hocijakej čerešňovej plnky. Používam francúzsku zmes, ktorá je dostupná takmer všade, a je navyše bez cukru, i keď čokoľvek s označením zaváranina alebo džem bude v poriadku. Ak chcete, počas čerešňovej sezóny nasypte na koláč za hrsť krásneho čerstvého ovocia.
Suroviny:
125 g sušienok
75 g zmäknutého masla
300 g jemného tvarohu
60 g práškového cukru
1 lyžička vanilkového extraktu
½ lyžičky citrónovej šťavy
250 ml smotany na šľahanie
1 balenie (284 g) čerešňového džemu (napr. značky St Dalfour Rhapsodie)
Postup:
1 Sušienky rozdrvíme v kuchynskom robote na omrvinky, pridáme maslo a vymiešame na hrudkovitú hmotu.
2 Zmes natlačíme na dno tortovej formy s priemerom 20 cm, vytvoríme aj nízke okraje.
3 V miske dohladka vymiešame tvaroh, práškový cukor, vanilkový extrakt a citrónovú šťavu.
4 Smotanu vyšľaháme a vmiešame do tvarohovej zmesi.
5 Tvarohovú zmes naložíme na sušienkový základ a uhladíme povrch. Dáme na tri hodiny alebo cez noc do chladničky.
6 Pred podávaním koláča odstránime okraje formy a navrch natrieme čerešňový džem.
6 – 8 porcií
Zvodná a sexi šéfkuchárka Nigella Lawson dokáže očariť nielen výzorom, ale aj svojím kulinárskym umením. Kniha Nigella Express je séria príprav jednoduchých a ultrarýchlych jedál. Odborníci na zdravú výživu im občas vyčítajú vysoký obsah sacharidov a tukov. Nigella priznáva, že jej expresné špeciality nie sú práve kóšer v zmysle pravidiel racionálnej výživy, no ľudia ju doslova žerú. V knihe nájdete recepty, pri ktorých sa vám budú zbiehať slinky, pripravené neuveriteľne rýchlo a jednoducho.