Najsexy celebritná kuchárka
Ak by sa v kategórii gastronómia udeľoval Porno oscar, jeho čestnou držiteľkou by bola bezpochyby Nigella Lawson. Neoficiálny titul „Pornokráľovnej jedla“ jej už patrí. Čím to je, že žena, ktorá nikdy nenavštevovala kurzy varenia ani tento obor neštudovala, je v tejto profesii taká úspešná?
Nigella Lawson (51) sa vymyká rozprávkovému scenáru o krásnej Popoluške. Už od detstva totiž vyrastala v luxuse. Otec Nigel Lawson bol vysokopostaveným členom vlády Margaret Thatcherovej a jej matka pochádzala z veľmi vplyvnej a bohatej židovskej rodiny. Počas puberty Nigella nerešpektovala žiadne autority a svojim učiteľom dávala pekne zabrať. Po strednej škole nastúpila krásna brunetka na Oxfordskú univerzitu, kde získala diplom v odbore stredoveké a moderné jazyky.
Z rebelky úspešnou novinárkou
Čerstvá absolventka sa po skončení štúdia vrhla na novinársku dráhu. Jej prvou zastávkou bol The Spectator, kam prispievala knižnými a reštauračnými recenziami. Práca na „voľnej nohe“ ju fascinovala natoľko, že sa z jej pravidelných príspevkov a stĺpčekov čoskoro tešili čitatelia takých periodík, akými sú napríklad The Daily Telegraph, The Evening Standard, The Observer, Vogue, či gurmánske časopisy Gourmet a Bon Apetit.
Začiatok veľkej kariéry
Kto by to bol povedal, že jej závratnú kariéru odštartuje až sled tragických rodinných udalostí. Vo veku 48 rokov na rakovinu pečene zomrela jej matka. O sestru ju ani nie v tridsiatke pripravila rakovina prsníka. Možno práve smútok, ktorý vo svojom vnútri pociťovala, ju primkol venovať sa milovanému kulinárstvu ešte intenzívnejšie.
Úspech prišiel nečakane
Predajnosť jej vôbec prvého diela How to eat (Ako jesť), prekvapil aj samotnú autorku. Kniha s množstvom praktických tipov, ako variť úsporne a rýchlo, sa stala s počtom 300 000 predaných výtlačkov okamžite bestsellerom. Verejnosť sa ihneď dožadovala ďalšich titulov. Jej druhotina, How to be a domestic goddess (Ako byť domácou bohyňou), sa stala dokonca žiadanejšou, než samotný Harry Potter.
Televízna hviezda
Nápad dostať Nigellu na televízne obrazovky prišiel po tom, čo ako hosť účinkovala v programe uznávaného gastronomického odborníka Nigela Slatera. Od vlastného programu ju neodradil ani fakt, že v tomto období prišla o milovaného manžela. Len dva týždne po jeho smrti stála pred kamerami usmiata, plná entuziazmu a chuti do života. Na margo celej záležitosti sa vyjadrila nasledovne: „Ľudia majú právo byť šťastní. V živote každého z nás existujú veci, ktoré sa vymykajú našej kontrole. Tváriť sa nešťastne vo chvíli, keď pociťuješ šťastie, je zbytočné mrhanie časom.“
Prečo ju všetci milujú?
Ženy na nej obdivujú reálnosť a silu, s ktoru zvládla všetky životné nástrahy. Okrem toho s mierami, ktoré zďaleka odporujú vysnenému showbiznisovému ideálu, si bez kúska hanby a pocitu viny užíva jedlo takým spôsom, ktorý sa len tak nevidí.
Pokiaľ ste už mali možnosť sledovať Nigellu v akcii, nebudete sa diviť ani pánom. Tí doslova onemejú a prestanú dýchať v momente, keď si táto žena s krásnymi havraními vlasmi a porcelánovou pleťou slastne oblizuje prsty od čokolády, prípadne vzdychá nad čestvým gulášom z diviny.
Napriek tomu, že neprajníci jej pri každej možnej príležitosti pripomínajú nedostatok adekvátneho kuchárskeho vzdelania a prehnaný koketný prístup, fanúšikovia majú na jej pôsobonie celkom opačný názor. Podľa nich má Nigella cenný dar vedieť hovoriť a písať o jedle tak farbisto, až si dokážete predstaviť jeho chuť a vôňu. A to sa nepodarí každému.