Špenátové závitky
Zažiarte ako moderní hostitelia. Vyše 80 jednoduchých, ale vynikajúcich jedál – od sladkých po pikantné, od teplých po studené, ktoré si možno už vopred pripraviť a potom sa naplno venovať svojim hosťom. Tipy na perfektné a parádne servírovanie, nápady na nápoje – to všetko sa dozviete z knihy Bufetový branč.
príprava: 40 min. | pečenie: asi 10 min. | chladenie: asi 12 hod. | 1 závitok: asi 231 kJ
Suroviny na cca 30 závitkov:
300 g mrazeného špenátu (najemno posekaného)
2 viazaničky kôpru
3 vajcia
soľ | mleté čierne korenie
čerstvo postrúhaný muškátový orech
1 PL múky
1 PL škrobovej múčky
300 g predvarených garnátov
250 g nízkotučného tvarohu
150 g čerstvého syra
150 g kyslej smotany
1 PL rajčinového pretlaku
50 g sušených rajčín naložených v oleji
na 2 špičky noža mletého čili
Okrem toho: špáradlá
Postup:
1. Špenát necháme v site rozmraziť. Kôpor umyjeme, otrasieme z neho vodu, polovicu nahrubo posekáme, zvyšok odložíme. Rúru predhrejeme na 200 °C. Žĺtky oddelíme od bielkov a bielky so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh. Rozmrazený špenát dobre povytláčame a so žĺtkami i kôprom zmixujeme na kašu. Ochutíme soľou, korením a muškátovým orechom. Pridáme múku a škrobovú múčku a celé poriadne premiešame, potom zľahka vmiešame sneh.
2. Plech vyložíme papierom na pečenie a špenátové cesto naň rovnomerne rozotrieme (obr. 1). Na strednej priečke predhriatej rúry (v teplovzdušnej pri 180 °C) pečieme 8 – 10 minút.
Vyberieme a ihneď preklopíme na čistú utierku. Papier trocha navlhčíme mokrou handričkou a stiahneme (obr. 2). Cesto po dĺžke prekrojíme napoly, pomocou utierky zvinieme a necháme vychladnúť (obr. 3).
3. Garnáty v site opláchneme studenou vodou, zľahka osušíme papierovou utierkou a nahrubo posekáme. Tvaroh, čerstvý syr, kyslú smotanu a rajčiakový pretlak nahladko vymiešame.
Zvyšný kôpor najemno posekáme, sušené rajčiaky necháme odkvapkať a takisto najemno posekáme. Oboje zľahka vmiešame do tvarohovej hmoty a pikantne ochutíme čili, čiernym korením a soľou.
4. Vychladnuté špenátové cesto rozvinieme. Obe polovice cesta položíme na fóliu, každú rovnomerne potrieme granátovým krémom a pevne zvinieme. Valce zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na niekoľko hodín (alebo na noc). Pred podávaním vyberieme z fólie a nakrájame na asi 30 závitkov. Môžeme do nich napichať špáradlá – budú lepšie držať pokope a ľahko ich „dopravíme“ do pusy.
Viac nápadov nájdete v knihe: Bufetový branč