Domáce pirôžky aj pre celiatikov
Ak ste zistili, že máte celiakiu alebo potravinovú intoleranciu a milujete sladké múčniky, nemusíte sa ich vzdávať. Vyskúšajte domáce pirôžky vyrobené pomocou kaše Sinlac vhodnej aj pre celiatikov. Recept je takisto vhodný aj pre tých, ktorí k tajomstvu pečenia len teraz pričuchávajú.
Ingrediencie:
- bezlepková múka
- pol pohára kaše Sinlac (špeciálna kaša pre alergikov)
- lyžička oleja
- štipka soli
- voda (najlepšie dojčenská, ak pokrm pripravujete pre dieťa)
- 100 g jahôd alebo iného obľúbeného ovocia
- biely tvaroh
Postup:
- K poháru kaše Sinlac pridajte vodu, aby bol pohár plný a premiešajte.
- Pridajte olej, soľ, múku (toľko, aby sa cesto nelepilo na ruky).
- Vymieste cesto (musí mať konzistenciu ako na pirohy).
- Opláchnite jahody, odstráňte stonky, rozkrájajte na štvrtky a pridajte trochu bieleho tvarohu. Cesto vyvaľkajte a pomocou pohára vykrojte malé placky.
- Doprostred placky položke niekoľko kúskov jahôd v tvarohovej zmesi, placku preložte a zaklepte.
- Varte vo vriacej, mierne osolenej vode, kým pirôžky nevyplávajú na povrch.
- Sladkú ovocnú náplň je možné zameniť podľa vlastnej chuti a fantázie za mäsovú alebo aj zeleninovú náplň.