Presunúť na hlavný obsah

SPRÁVNA DIÉTA: UKÁŽKA TÝŽDENNÉHO MENU

Zdravie a relax

Základom každého diétneho režimu je vyvážené, chutné a veľmi pesté jedlo, ktoré poskytuje pravidelný prísun všetkých potrebných látok v optimálnej kalorickej hodnote. Čo odborníci odporúčajú jesť? Patria do redukčnej diéty aj sladké jedlá? Odborná poradkyňa pre diétny program EasyDiet Katarína Kazimírová pre FEMINITY prezradila dôležité zásady počas redukčného režimu a poskytla aj ukážku týždenného diétneho menu.

Program EasyDiet ponúka klientom kompletné jedlo na šesť dní v týždni, pripravené bez konzervačných látok a hlboko zmrazené. “Dôležité je dodržiavanie zásady jesť v 3-hodinových intervaloch a piť veľa tekutín. Súčasťou jedálneho lístka sú aj sladké jedlá, ako jogurt, müsli tyčinka alebo sladké raňajky a siedmy deň je v stravovaní voľný, jete na čo máte chuť, no dodržiavate pitný režim a trojhodinové prestávky medzi jedlami,” rozpráva Katarína Kazimírová. Jedlá sú pripravované z kvalitných a čerstvých surovín na olivovom oleji, dochucované morskou soľou a bylinkami a potom len hlboko zmrazené bez konzervačných prísad. Program je založený na princípoch zdravej výživy, preto je vhodný pre všetky vekové kategórie, pre diabetikov, ľudí s hypertenziou a nadváhou, aj s tráviacimi problémami.

„Medzi jedlami je potrebné dodržiavať trojhodinové intervaly, denne vypiť minimálne 2 litre tekutín - nie sýtené minerálky, ale radšej menej perlivé. Najlepšie sú (antioxidantné) zelené čaje a čistá voda. Tvrdý alkohol nie je povolený, ale pohár vínka si raz týždenne pokojne vychutnajte. Kávu môžete piť aj s mliekom, ale sladiť trstinovým cukrom. Doobeda dostanete v rámci raňajok alebo desiaty aj sladké potraviny, a to preto, aby si telo zvyklo aj na sacharidy. Tie nám totiž do 14 h pomáhajú štiepiť tuky. Na olovrant je zelenina alebo 2 ks ovocia,“ vymenúva základné zásady Kazimírová.

 

UKÁŽKA DIÉTNEHO MENU NA JEDEN TÝŽDEŇ

Pondelok:
Raňajky: tmavý chlieb, Lučina
Desiata: Smotanovo-malinový jogurt
Obed: Kurací špíz s pórom, ryža
Olovrant: Paradajka, uhorka
Večera: Kapustiová polievka so šunkou

Utorok:
Raňajky: bebe dobré ráno
Desiata: Acidko
Obed: Rizoto s tuniakom
Olovrant: kaleráb
Večera: Hovädzie mäso so zelenou fazuľkou

Streda:
Raňajky: tmavý chlieb, masielko, plátkový sysr
Desiata: musli tyčinka Corny
Obed: Zeleninový kuskus s kuracím mäsom
Olovrant: Jablko, broskyňa
Večera: Kuracie mäso s cesnakom a opečenou paprikou

Štvrtok:
Raňajky: tmavý chlieb, syr Karička fitness
Desiata: jogurt Yoplait ananás
Obed: Losos s bazalkou a smotanou, cestoviny Penne
Olovrant: Paprika, paradajka
Večera: Teľacie mäso s hráškom

Piatok:
Raňajky: tmavý chlieb, Gervais syr
Desiata: Tvarohová Activia jahoda
Obed: Kôprová omáčka s mäsom a polentou
Olovrant: 2 x paradajka
Večera: Morčací segedínsky guláš

Sobota:
Raňajky: tmavý chlieb, apetito línia s pažítkou
Desiata: musli tyčinka fitness
Obed: Palacinka s kuracímn mäsom a šampiňónmi
Olovrant: jablko, pomaranč
Večera: Kuracie mäso s mrkvou a hráškom