Presunúť na hlavný obsah

Delikátna bodka na záver

Recepty

Aj vy máte po výbornom obede či večeri chuť na niečo dobré na záver? Aj tie najnáročnejšie predstavy o dezerte splní recept crème brûlée s ostružinovým kompótom a vanilkovou zmrzlinou créme brod šéfkuchára Erdödyho paláca Jaroslava Žídeka. Zatvorte oči a nechajte sa uniesť lahodnou chuťou.

4 porcie, čas prípravy 2 hodiny

Na crème brûlée:  500 ml smotany na šľahanie (33 % tuku), 1 celá škorica, 1 vanilkový struk, 80 g žĺtkov, 80 g cukru
Na ostružinový kompót: 2 lyžice cukru, ½  šálky portského vína napr. Sandeman Port Ruby, 1 šálka ostružín (môžu byť aj mrazené)
Na vanilkovú zmrzlinu (asi na 1 l): 0,5 l smotany na šľahanie, 250 ml mlieka, 125 g cukru, 1 vanilkový struk, 100 ml  žĺtkov, 50 ml  brandy, 2 lyžice crème fraîche (min. 39 % tuku)

     Crème brûlée: Smotanu spolu so škoricou a dreňou z vanilkového struku dáme do hrnca a na miernom ohni uvedieme do varu. Prevaríme a dáme vychladnúť do misy s ľadom, občas premiešame. Medzitým v mise vyšľaháme žĺtky s cukrom a vmiešame do vychladnutej smotany. Zmes rozšľaháme a necháme asi 30 minút odstáť, aby vyšľahaný vzduch mohol vystúpiť na povrch.
     Potom z povrchu zmesi odstránime penu a krém nalejeme do pripravených formičiek s objemom asi 150 ml. Pekáč vystelieme kuchynskou utierkou a na dno rozložíme misky s krémom. Do pekáča prilejeme toľko teplej vody, aby siahala do ¾ misiek. Nato ho prikryjeme pokrievkou alebo alobalom, vložíme do rúry vyhriatej na 140 °C a pečieme 40 – 50 minút. Potom krém vyberieme z vodného kúpeľa a necháme asi ½ hodiny odpočinúť. Nakoniec ho po povrchu posypeme kryštálovým cukrom a skaramelizujeme cukrárskym plameňometu alebo v rúre s horným pečením. Pri karamelizovaní sa krém zľahka prehreje.
      Ostružinový kompót: Do hrnčeka dáme cukor a na miernom ohni ho necháme skaramelizovať. Prilejeme víno a rozmiešame s karamelom. Potom pridáme ostružiny, mierne ich zahrejeme a ihneď podávame.   
     Vanilková zmrzlina: Dáme variť smotanu, mlieko, cukor a vanilku. Necháme prejsť varom, potom odstavíme a ihneď za stáleho miešania prilejeme žĺtky. Preložíme do misy s ľadom a opäť za stáleho miešania schladíme. Pridáme brandy, vmiešame crème fraîche, precedíme cez sitko a dáme šľahať do zmrzlinového strojčeka. (Ak nemáte strojček na výrobu zmrzliny, postačí kvalitná hotová zmrzlina).

     Crème brûlée podávame s teplým ostružinovým kompótom a vanilkovou zmrzlinou.