Delikátna bodka na záver
Aj vy máte po výbornom obede či večeri chuť na niečo dobré na záver? Aj tie najnáročnejšie predstavy o dezerte splní recept crème brûlée s ostružinovým kompótom a vanilkovou zmrzlinou créme brod šéfkuchára Erdödyho paláca Jaroslava Žídeka. Zatvorte oči a nechajte sa uniesť lahodnou chuťou.
dezert,zidek,sefkuchar,kuchar,jedlo,recepty,ikar,
4 porcie, čas prípravy 2 hodiny
Na ostružinový kompót: 2 lyžice cukru, ½ šálky portského vína napr. Sandeman Port Ruby, 1 šálka ostružín (môžu byť aj mrazené)
Na vanilkovú zmrzlinu (asi na 1 l): 0,5 l smotany na šľahanie, 250 ml mlieka, 125 g cukru, 1 vanilkový struk, 100 ml žĺtkov, 50 ml brandy, 2 lyžice crème fraîche (min. 39 % tuku)
Crème brûlée: Smotanu spolu so škoricou a dreňou z vanilkového struku dáme do hrnca a na miernom ohni uvedieme do varu. Prevaríme a dáme vychladnúť do misy s ľadom, občas premiešame. Medzitým v mise vyšľaháme žĺtky s cukrom a vmiešame do vychladnutej smotany. Zmes rozšľaháme a necháme asi 30 minút odstáť, aby vyšľahaný vzduch mohol vystúpiť na povrch.
Potom z povrchu zmesi odstránime penu a krém nalejeme do pripravených formičiek s objemom asi 150 ml. Pekáč vystelieme kuchynskou utierkou a na dno rozložíme misky s krémom. Do pekáča prilejeme toľko teplej vody, aby siahala do ¾ misiek. Nato ho prikryjeme pokrievkou alebo alobalom, vložíme do rúry vyhriatej na 140 °C a pečieme 40 – 50 minút. Potom krém vyberieme z vodného kúpeľa a necháme asi ½ hodiny odpočinúť. Nakoniec ho po povrchu posypeme kryštálovým cukrom a skaramelizujeme cukrárskym plameňometu alebo v rúre s horným pečením. Pri karamelizovaní sa krém zľahka prehreje.
Ostružinový kompót: Do hrnčeka dáme cukor a na miernom ohni ho necháme skaramelizovať. Prilejeme víno a rozmiešame s karamelom. Potom pridáme ostružiny, mierne ich zahrejeme a ihneď podávame.
Vanilková zmrzlina: Dáme variť smotanu, mlieko, cukor a vanilku. Necháme prejsť varom, potom odstavíme a ihneď za stáleho miešania prilejeme žĺtky. Preložíme do misy s ľadom a opäť za stáleho miešania schladíme. Pridáme brandy, vmiešame crème fraîche, precedíme cez sitko a dáme šľahať do zmrzlinového strojčeka. (Ak nemáte strojček na výrobu zmrzliny, postačí kvalitná hotová zmrzlina).
Crème brûlée podávame s teplým ostružinovým kompótom a vanilkovou zmrzlinou.