Presunúť na hlavný obsah

CUPPERS: OCHUTNÁVAČI KÁVY

Recepty

Vytváranie vynikajúcich zmesí je úlohou profesionálnych ochutnávačov, známych ako „cuppers“, ktorí si na základe mnohých skúseností vypestovali neobyčajný cit pre chuť a vôňu. Vďaka týmto zmyslom vyberajú a miešajú rôzne druhy káv, aby dosiahli špecifickú želanú chuť.

Je známe, že tajomný pôžitok a harmónia zmesí  sa dosiahne miešaním kávových zŕn z 5-6 rôznych krajín pôvodu, či zmesí  Arabiky a Robusty, ako aj zŕn spracovaných rôznym spôsobom. Všetky tieto elementy určujú jedinečné kvality a charakteristiku kávy, výsledkom by mal byť vyvážený produkt s jasne vymedzenou chuťou, vôňou a štruktúrou. Samozrejme, čím väčší podiel v zmesi patrí Arabike, tým je káva kyselšia, aromatickejšia a sladšia. Zmesi z Arabiky a Robusty sú štruktúrovanejšie, majú silnejšiu, ráznejšiu príchuť a čokoládovú arómu. Konečná zmes je výsledkom spojenia skúseností, umenia a techniky. Pre záruku, že spotrebitelia vždy dostanú rovnakú kávu, „cuppers“, ktorí pracujú pre najdôležitejšie spoločnosti vyrábajúce kávu, pravidelne navštevujú pestovateľské oblasti a kontrolujú novú úrodu, a tým zabezpečujú dodávku kvalitných zŕn pre svoje špeciálne receptúry.