Presunúť na hlavný obsah

Hana počas materskej dostala nápad vytvoriť zdravé jedálničky: Pomôžu nielen schudnúť, ale aj nastaviť zdravý životný štýl

Chudnutie a diéty

Počas materskej s druhým dieťaťom sa jej zrodila myšlienka založiť zdravé stravovanie, ktoré nastaví človeka na zdravý životný štýl. Spoluzakladateľka Zjedené, Hana Stanczová oslovila lokálnych farmárov a špecializovaných odborníkov na zostavenie jedálnička, aby priniesla na Slovensku kvalitnejší spôsob stravovania.

Tvoj príbeh ZJEDENÉ má pomerne krátku minulosť, no za ten čas sa stala táto forma stravovania doslova fenoménom. Priblíž našim čitateľom, kedy sa zrodila táto myšlienka projektu.

ZJEDENÉ sme založili s mojím kolegom – majiteľom značky – tak trochu spontánne, ale s jasným zámerom. Počas druhej materskej som skúšala rôzne krabičkové jedlá, ale nič ma úplne neoslovilo – stále som mala pocit, že buď chýba chuť, výživa, alebo ľudský prístup. Po dvoch rokoch som oslovila svojho bývalého šéfa, či nejdeme urobiť vlastné krabičky – a zhodou okolností sa s touto myšlienkou už nejaký čas pohrával aj on. Slovo dalo slovo a pustili sme sa do toho.

Naše jedlo dnes tvoríme spolu s odborníkmi na výživu – recepty prinášajú špičkoví poradcovia ako Veronika Hanáková, Petronela Paulová, istý čas sme spolupracovali aj s Miškom Pálenikom a pre seniorov nám jedálny lístok vytvárala Silvia Horecká. Vždy hľadáme výživových expertov, ktorí sú nám ľudsky blízki a vedia sa s naším zámerom stotožniť.

Veľa žien začne podnikať alebo dostane nápad na sebarealizáciu práve na materskej. U teba to tak tiež bolo, čím si to vysvetľuješ?

Materská je paradoxne veľmi tvorivé obdobie. Aj keď sa staráš o deti, zároveň ti to otvorí oči – začneš premýšľať nad tým, čo ti dáva zmysel, čo chceš vytvoriť pre seba aj pre druhých. U mňa to celé vzniklo z potreby nájsť riešenie, ktoré mi ako mame a žene vyhovuje. A to je podľa mňa úplne prirodzený impulz, prečo mnohé ženy práve v tomto období naštartujú niečo vlastné.

Bolo niečo, s čím si sa na začiatku tohto projektu musela popasovať? Čo ťa v tomto odvetví možno prekvapilo, naučilo niečomu novému?

Od prvého dňa to bola škola života – od logistiky, cez skladbu menu až po komunikáciu s klientmi. Prekvapilo ma, aké je to dynamické odvetvie a ako veľmi záleží na detailoch. Naučila som sa dôverovať sebe, ale aj odborníkom okolo mňa – a že jedlo nie je len o chuti, ale najmä o dôvere, ľudskosti a konzistentnosti.

Menu ZJEDENÉ je zostavené pre priemernú pracujúcu ženu a muža. Čo musí vždy obsahovať, čo sa týka zloženia?

Základom je vyváženosť – pravidelné porcie, dostatok kvalitných bielkovín, zdravých tukov, sacharidov a najmä vlákniny. Jedlo musí zasýtiť, ale zároveň nezaťažiť. Naše menu zostavujú výživoví poradcovia, takže každé jedlo má svoj zámer. Neustále pracujeme s odborníkmi, ktorí sú nám aj ľudsky blízki a rozumejú tomu, čo chceme ľuďom prostredníctvom jedla odovzdať.

Jedlá sú naozaj pestré a vždy kreatívne navrhnuté, zároveň je to kombinácia jednoduchých chutí, nič prekombinované. Čerpáte z lokálnych zdrojov a produkcie, aké sú vaše vzťahy s lokálnymi dodávateľmi?

Áno, veľmi si zakladáme na poctivých a férových vzťahoch s dodávateľmi. Našu zeleninu, ovocie a ďalšie produkty nám zastrešuje Freshbox, s ktorým máme dlhodobo výbornú spoluprácu – vďaka nim vieme, že suroviny sú čerstvé a kvalitné. Mäso napríklad berieme z Top Farm, kde sa tiež dbá na pôvod, čerstvosť a zodpovedný prístup. Záleží nám na tom, aby sme vedeli, čo ponúkame – a aby to malo nielen chuť, ale aj hodnotu. Lokálnosť, dôvera a poctivosť sú pre nás kľúčové piliere.

ZJEDENÉ si objednávajú ľudia, ktorí chcú schudnúť, zdravo sa stravovať alebo ktorí nestíhajú kvôli práci cez týždeň variť. Zaujímal by ma tvoj osobný postoj k vareniu – varíš rada, alebo si verná ZJEDENÉ alebo ako ty vnímaš jedlo?

Varím rada, keď mám čas a náladu – pre mňa je to spôsob, ako sa na chvíľu zastaviť. Ale priznám sa, sú dni, keď som vďačná, že mám po ruke ZJEDENÉ – kvalitné, vyvážené a chutné jedlo, ktoré mi šetrí čas aj energiu. Jedlo pre mňa znamená omnoho viac než len kalórie – je to rituál, starostlivosť o seba a ľudí okolo mňa.

Veľa cestuješ aj po svete, inšpiruješ sa tam aj rôznymi chuťami či kombináciami, ktoré prinášaš do ZJEDENÉ, alebo sa skôr zameriavate na našu lokálnu produkciu?

Inšpiráciu nachádzam všade, ale najbližšie mi sú chute gréckej, bulharskej a tureckej kuchyne – ich jednoduchosť, čerstvosť a výraznosť sú mi veľmi sympatické. V ZJEDENÉ sa však snažíme kombinovať – staviame na poctivých lokálnych surovinách, no nebojíme sa pridať jemný dotyk stredomoria alebo Blízkeho východu.

Kde tebe osobne počas tvojich ciest po svete najviac chutilo, obohatilo tvoje zmysly a chuťové poháriky a čo to bolo?

Najviac mi učarovali chute Turecka, Bulharska a Grécka – ich kuchyňa je plná byliniek, čerstvej zeleniny, olivového oleja, a pritom je veľmi jednoduchá. Spomeniem si napríklad na grilované baklažány s jogurtovým dresingom, šopský šalát s pravým balkánskym syrom či domáci hummus s chlebom čerstvo vytiahnutým z pece. To sú chute, ktoré mi ostali hlboko v pamäti a rada sa k nim vraciam.

Krabičkové diéty boli dlho spojené v mysli ľudí len s chudnutím. Realita bola taká, že ženy na chvíľu schudli, ale neskôr, keď sa krabičiek vzdali, prišiel na scénu jojo efekt. Vy chcete naučiť ľudí jesť pravidelne a zdravo. Čo presne to v praxi znamená?

Presne tak. Naším cieľom nie je len „schudnúť“, ale naučiť ľudí vytvoriť si zdravý návyk. Jesť pravidelne, pestro, v primeraných porciách, bez extrémov. Keď je jedlo chutné, výživné a dostupné, človek sa k nemu prirodzene vracia. Navyše každý rok prinášame nový box – veľký úspech má dlhodobo náš mediteránsky box, no aktuálne sme sa začali venovať aj deťom a spustili sme ZJEDENÉ junior – s hlbším presahom. Sústredíme sa na zdravú stravu pre materské, základné aj stredné školy, pretože veríme, že dobré stravovacie návyky sa budujú už od detstva.

Keď si objednám ZJEDENÉ, asi by som mala mať doma prázdnu chladničku, aby človek nepodvádzal a jedol skutočne len toľko kalórií, koľko za ten deň potrebuje alebo…?

Netreba si hneď vyprázdňovať chladničku, ale je dobré dať ZJEDENÉ šancu fungovať naplno. Odporúčam dopriať si ten režim, vnímať telo a rozdiel v energii. Často ľudia zistia, že im tie porcie stačia, že nemajú výkyvy cukru, a tým pádom ani chuť „podvádzať“. Je to o vyváženosti, nie o zákazoch.

Ďakujeme za rozhovor a želáme veľa ďalších úspechov!

Ďakujem veľmi pekne! Som rada, že čoraz viac ľudí vníma stravu ako cestu k rovnováhe – nie len k štíhlosti, ale aj k radosti, vitalite a lepšiemu životnému pocitu.