Presunúť na hlavný obsah

Koláč s citrónovou polevou, ktorý vás v lete osvieži: Vyskúšajte túto klasickú citrónovú polevu, ktorá nesklame

Recepty

Jednoduchý osviežujúci koláč s citrónovou polevou, ktorá je klasická a najlepšia. Svojou chuťou vás nesklame, ba práve naopak. Radšej si pripravte rovno aj po dva kusy do zásoby.

Ingrediencie: 

225 g zmäknutého  masla

225 g kryštálového cukru

4 vajcia

225  polohrubej múky

kôra z 1 citróna 

Mohlo by vás zaujímať: Džemový černicovo-mandľový koláčik: Ideálne sladké občerstvenie k popoludňajšej šálke kávy alebo čaju

Na polevu: 

šťava z 1a ½ citróna

85 g kryštálového cukru

Postup prípravy: 

Predhrejte rúru na 180°C. Maslo a kryštálový cukor vyšľahajte do bledej a krémovej konzistencie. Potom pridávajte po jednom vajcia a pomaly zašľahajte. 

Preosejte polohrubú múku a pridajte do nej citrónovú kôru. Miešajte, kým sa tieto dve ingrediencie dobre nespoja.

Čítajte tiež: Perfektný krémový tvarohový koláč: Najlepší pomer ingrediencií so smotanovým syrom

Vysteľte malú podlhovastú (obdĺžnikovú) chlebovú formu s rozmermi cca 14 x 24 cm papierom na pečenie, potom polievkovou lyžicou nanášajte rovnomerne zmes a vrch uhlaďte opäť polievkovou lyžicou.

Takto pripravený koláč pečte cca 45-50 minút, kým tenká špajdľa zapichnutá do stredu koláča nevyjde čistá.

Kým upečený koláč chladne vo forme, zmiešajte citrónovú šťavu a kryštálový cukor na polevu.

Ešte teplý koláč popichajte vidličkou a potom polejte citrónovou polevou. Poleva tak vsiakne a cukor vytvorí chrumkavý povrch. Podávajte vychladnutý. 

Neprehliadnite: Ľahký citrónovo tvarohový Crème Brulée v podobe buchtičiek: Maslové, krémové a neskutočne lahodné

Dobrú chuť!