Presunúť na hlavný obsah

Slnečný koláč s mangom a lístkami mäty: Privolajte si leto s touto farbou a chuťou koláča

Recepty

Pri predstave leta sa mnohým z nás vybaví nielen slnko, teplo, voda, ale aj chuť tropického ovocia a žiarivé farby. Túto pestrú kombináciu nesie v sebe aj slnečný koláč s mangom a lístkami osviežujúcej mäty, ktorý by ste mali rozhodne vyskúšať.

Ingrediencie na plnku: 

300 g kúskov manga (1 väčšie mango)

5 žĺtkov

100 g práškového cukru

60 g roztopeného masla

1 olúpaná a odšťavená limetka

2 maracuje s vydlabanou dužinou 

Mohlo by vás zaujímať: Doprajte si v lete tropické tiramisu: Namiesto kávy stačí použiť mangovú a limetkovú šťavu, ale aj rum urobí svoje

Na cesto: 

300 g hladkej múky

150 g studeného masla nakrájaného na kocky

2 PL práškového cukru

Na ozdobenie: 

malá hrsť opečených kokosových vločiek

malá hrsť lístkov mäty

polmesiačiky manga

Postup prípravy: 

Najprv si pripravíme cesto. Múku, maslo a cukor vložte do kuchynského robota a šľahajte, kým zmes nebude pripomínať strúhanku. Pridajte 5 až 6 polievkových lyžíc studenej vody a znova mixujte, kým sa zmes nespojí na guľatej podoby. Zabaľte a nechajte vychladnúť 30 minút.

Čítajte tiež: Ľahký citrónovo tvarohový Crème Brulée v podobe buchtičiek: Maslové, krémové a neskutočne lahodné

Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 3 mm. Pripravíme si tortovú formu, ktorú dobre vymastíme a vysypeme múkou. Do nej vložíme rozvaľkané cesto, ktoré po bokoch prevísa. Rúru predhrejeme na 200°C. Vložíme formu s cestom do rúry, znížime teplotu na 180°C a necháme piecť cca 10 až 15 minút. 

Medzitým na plnku rozmixujte kúsky manga na hladké pyré pomocou tyčového mixéra, potom pridajte žĺtky, cukor, rozpustené maslo, limetkovú kôru a šťavu a znova rozšľahajte do hladka. Primiešajte dužinu z maracuje, aby sa zmes spojila.

Takto pripravenú plnku nalejte do upečeného cesta a potom ju vráťte do rúry na 30 až 35 minút, kým plnka mierne nestuhne. Po 25 minútach koláč skontrolujte – tvaroh zvonku dovnútra stuhne, preto plechom jemne zatraste, aby ste zistili, či je uprostred ešte tekutý. Ak áno, pokračujte v pečení až do stuhnutia. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu, potom chlaďte 2 až 3 hodiny, kým úplne nestuhne.

Neprehliadnite: Najviac osviežujúci koláč tohto leta: Zmrzlinová torta s citrónovým tvarohom, černicami či malinami

Pri servírovaní ozdobte opečenými kokosovými vločkami a lístkami mäty či kúskami manga. 

Dobrú chuť!