Slnečný koláč s mangom a lístkami mäty: Privolajte si leto s touto farbou a chuťou koláča
Pri predstave leta sa mnohým z nás vybaví nielen slnko, teplo, voda, ale aj chuť tropického ovocia a žiarivé farby. Túto pestrú kombináciu nesie v sebe aj slnečný koláč s mangom a lístkami osviežujúcej mäty, ktorý by ste mali rozhodne vyskúšať.
Pri predstave leta sa mnohým z nás vybaví chuť tropického ovocia a žiarivé farby aj v podobe slnečného koláča s mangom.
Ingrediencie na plnku:
300 g kúskov manga (1 väčšie mango)
5 žĺtkov
100 g práškového cukru
60 g roztopeného masla
1 olúpaná a odšťavená limetka
2 maracuje s vydlabanou dužinou
Mohlo by vás zaujímať: Doprajte si v lete tropické tiramisu: Namiesto kávy stačí použiť mangovú a limetkovú šťavu, ale aj rum urobí svoje
Na cesto:
300 g hladkej múky
150 g studeného masla nakrájaného na kocky
2 PL práškového cukru
Na ozdobenie:
malá hrsť opečených kokosových vločiek
malá hrsť lístkov mäty
polmesiačiky manga
Postup prípravy:
Najprv si pripravíme cesto. Múku, maslo a cukor vložte do kuchynského robota a šľahajte, kým zmes nebude pripomínať strúhanku. Pridajte 5 až 6 polievkových lyžíc studenej vody a znova mixujte, kým sa zmes nespojí na guľatej podoby. Zabaľte a nechajte vychladnúť 30 minút.
Čítajte tiež: Ľahký citrónovo tvarohový Crème Brulée v podobe buchtičiek: Maslové, krémové a neskutočne lahodné
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 3 mm. Pripravíme si tortovú formu, ktorú dobre vymastíme a vysypeme múkou. Do nej vložíme rozvaľkané cesto, ktoré po bokoch prevísa. Rúru predhrejeme na 200°C. Vložíme formu s cestom do rúry, znížime teplotu na 180°C a necháme piecť cca 10 až 15 minút.
Medzitým na plnku rozmixujte kúsky manga na hladké pyré pomocou tyčového mixéra, potom pridajte žĺtky, cukor, rozpustené maslo, limetkovú kôru a šťavu a znova rozšľahajte do hladka. Primiešajte dužinu z maracuje, aby sa zmes spojila.
Takto pripravenú plnku nalejte do upečeného cesta a potom ju vráťte do rúry na 30 až 35 minút, kým plnka mierne nestuhne. Po 25 minútach koláč skontrolujte – tvaroh zvonku dovnútra stuhne, preto plechom jemne zatraste, aby ste zistili, či je uprostred ešte tekutý. Ak áno, pokračujte v pečení až do stuhnutia. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu, potom chlaďte 2 až 3 hodiny, kým úplne nestuhne.
Neprehliadnite: Najviac osviežujúci koláč tohto leta: Zmrzlinová torta s citrónovým tvarohom, černicami či malinami
Pri servírovaní ozdobte opečenými kokosovými vločkami a lístkami mäty či kúskami manga.
Dobrú chuť!