Polentový koláč s malinami a citrónom: Dezert s talianskym nádychom poteší nielen vaše chuťové poháriky
Dezert v štýle polenty, obohatený letným ovocím v podobe malín a sviežeho citróna. Tento koláč s talianskym nádychom môže byť to pravé ku koncu horúceho leta, ktorý ulahodí nielen vašim chuťovým pohárikom.
Budete potrebovať dve okrúhle tortové formy s priemerom cca 20 cm.
Ingrediencie na tortový korpus:
225 g veľmi mäkkého masla
225 g práškového cukru plus 1 PL naviac
4 rozšľahané vajcia
175 g jemnej polenty
50 g hladkej múky (môže byť aj špaldová)
1½ ČL prášku do pečiva
½ ČL vanilkového extraktu
jemne nastrúhaná kôra z 1 a ½ citróna
200 g mrazených malín
práškový cukor alebo viac podľa chuti
Na plnku:
100 g mäkkého syra izbovej teploty (môže byť mascarpone)
1 PL krupicového cukru alebo viac podľa chuti
jemne nastrúhaná kôra z ½ citróna plus citrónová šťava
142 ml smotany na šľahanie
100 g mrazených malín, už rozmrazených
Mohlo by vás zaujímať: Broskyňová melba: Klasický francúzsky letný dezert, ktorý si môžete pripraviť vopred
Postup prípravy:
Rúru vyhrejeme na 190 °C a vymastíme dve 20 cm tortové formy Spodok menších tortových foriem vystelieme papierom na pečenie.
Vo veľkej mise vyšľaháme maslo a 225 g práškového cukru, až kým nebude hmota krémová a svetlá. Postupne po troškách pridávame vajíčka, kým sa všetky vajcia nezapracujú a zmes nie je nadýchaná. Ak zmes vyzerá, že sa začína štiepiť, pridajte 1 lyžičku múky a potom pokračujte v šľahaní.
Polentu dáme do inej misky, potom vmiešame múku a prášok do pečiva. Do vaječnej zmesi zašľaháme vanilkový extrakt a kôru a potom vmiešame suché ingrediencie. Lyžicou nalejte polovicu cesta do každej formy a zarovnajte povrch. Všetky maliny okrem hrsti rozsypte na zmes a jemne popritláčajte. Povrch jednej tortovej formy posypte kryštálovým cukrom. Pečieme 20 minút, kým polentové korpusy nevykysnú a nezozlatnú, ale stále s miernym kolísaním pod povrchom.
Čítajte tiež: Broskyňový koláč s citrónom a tymiánom: Perfektný dezert pre posedenie s priateľmi
Otvoríme rúru. Do piškóty posypanej kryštálovým cukrom rýchlo vpichneme zvyšné mrazené maliny. Pečieme obe piškóty ešte cca 10 minút alebo kým sa v strede nevzpružia. Necháme ochladiť vo formách cca 10 minút po dopečení a potom úplne vyklopenú ochladíme na mriežke.
Keď sú piškóty vychladnuté, vyšľahajte mäkký syr (mascarpone) s práškovým cukrom, citrónovou kôrou a trochou citrónovej šťavy. Smotanu na šľahanie veľmi zľahka vyšľaháme, aby držala tvar, a potom vmiešame do syra. Vložíme rozmrazené maliny. Rozotrite na tú piškótu, ktorá je posypaná cukrom, prikryte druhou, malinami otočenou nahor. Posypte prípadne ešte práškovým cukrom a nechajte v chladničke ešte vytuhnúť cca pár hodín.
Neprehliadnite: Nepečený černicový oreo cheesecake: Letné bobule zabalené v nadýchanej šľahačke s mascarpone
Dobrú chuť!