Džemový černicovo-mandľový koláčik: Ideálne sladké občerstvenie k popoludňajšej šálke kávy alebo čaju
Černice majú špecifickú chuť a patria jednoznačne k letu. A kto by nemal rád mandle a domáci džem? Ak tieto dve ingrediencie spojíte a doplníte o ďalšie výnimočné, dostanete kombináciu, ktorej nepoviete nie.
Černice majú špecifickú chuť a patria jednoznačne k letu. A kto by nemal rád mandle a domáci džem?
Ingrediencie:
225g maslo plus na vymastenie tortovej formy alebo plechu
225g kryštálového cukru
3 stredne veľké vajcia
275g hladkej múky
2 ČL prášku do pečiva
50 g mletých mandlí
2 PL mlieka
1 ČL vanilkového alebo mandľového extraktu
3 PL černíc
150 g černicového džemu
hrsť vločkových mandlí
Mohlo by vás zaujímať: Hruškovo-černicový crumble s pudingom: Nezvyčajná kombinácia, ktorej by ste však mali dať šancu
Postup prípravy:
Rúru si predhrejeme na 180° C. 200 g masla a 200 g cukru spolu vyšľaháme elektrickým šľahačom vo veľkej miske do penista. Po jednom začneme pridávať vajíčka, až kým sa do zmesi pekne nezapracajú. Zmes musí byť hladká a krémová. Následne pridáme hladkú múku, prášok do pečiva, mleté mandle, mlieko a vanilkový extrakt. Všetko spolu dobre premiešajte.
Čítajte tiež: Najviac osviežujúci koláč tohto leta: Zmrzlinová torta s citrónovým tvarohom, černicami či malinami
Takto pripravenú zmes nalejeme rovnomerne do tortovej formy s priemerom cca 24 – 26 cm. Musí byť dobre vymastená a najlepšie aj vystlaná papierom na pečenie. Na povrch lyžičkou kladieme vrstvy černicového džemu, ktoré špajchľou roznesieme po celom povrchu. Tiež rozsypeme po povrchu aj černice.
Zvyšné maslo a cukor dáme do menšej misky so štipkou soli a cca 1 – 2 PL hladkej múky. Urobíme mrvenkovú zmes. Následne zmiešajte vločkové mandle a rozsypte po povrchu koláča. Pečte cca 45 minút, kým nie je koláč zlatistý a špajchľa nevyjde zo stredu čistá.
Neprehiadnite: Vynikajúci dezert na víkend: Francúzsky galette, koláč z jabĺk a lieskových orieškov
Dobrú chuť!