Presunúť na hlavný obsah

Džemový černicovo-mandľový koláčik: Ideálne sladké občerstvenie k popoludňajšej šálke kávy alebo čaju

Recepty

Černice majú špecifickú chuť a patria jednoznačne k letu. A kto by nemal rád mandle a domáci džem? Ak tieto dve ingrediencie spojíte a doplníte o ďalšie výnimočné, dostanete kombináciu, ktorej nepoviete nie.

Ingrediencie: 

225g maslo plus na vymastenie tortovej formy alebo plechu 

225g kryštálového cukru 

3 stredne veľké vajcia

275g hladkej múky 

2 ČL prášku do pečiva

50 g mletých mandlí 

2 PL mlieka

1 ČL vanilkového alebo mandľového extraktu

3 PL  černíc

150 g černicového džemu 

hrsť vločkových mandlí

Mohlo by vás zaujímať: Hruškovo-černicový crumble s pudingom: Nezvyčajná kombinácia, ktorej by ste však mali dať šancu

Postup prípravy: 

Rúru si predhrejeme na 180° C. 200 g  masla a 200 g cukru spolu vyšľaháme elektrickým šľahačom vo veľkej miske do penista. Po jednom začneme pridávať vajíčka, až kým sa do zmesi pekne nezapracajú. Zmes musí byť hladká a krémová. Následne pridáme hladkú múku, prášok do pečiva, mleté mandle, mlieko a vanilkový extrakt. Všetko spolu dobre premiešajte.

Čítajte tiež: Najviac osviežujúci koláč tohto leta: Zmrzlinová torta s citrónovým tvarohom, černicami či malinami

Takto pripravenú zmes nalejeme rovnomerne do tortovej formy s priemerom cca 24 – 26 cm. Musí byť dobre vymastená a najlepšie aj vystlaná papierom na pečenie. Na povrch lyžičkou kladieme vrstvy černicového džemu, ktoré špajchľou roznesieme po celom povrchu. Tiež rozsypeme po povrchu aj černice. 

Zvyšné maslo a cukor dáme do menšej misky so štipkou soli a cca 1 – 2 PL hladkej múky. Urobíme mrvenkovú zmes. Následne zmiešajte vločkové mandle a rozsypte po povrchu koláča. Pečte cca 45 minút, kým nie je koláč zlatistý a špajchľa nevyjde zo stredu  čistá. 

Neprehiadnite: Vynikajúci dezert na víkend: Francúzsky galette, koláč z jabĺk a lieskových orieškov

Dobrú chuť!