Tajomstvo čerešní a uhoriek odhalené: Využijete ich v kuchyni aj v kúpeľni
Leto chutí vždy o čosi šťavnatejšie, než iné ročné obdobia. Môže za to dostatok slnka, ktoré s dozrievajúcim ovocím a zeleninou robí doslova zázraky. Slovenské čerešne a uhorky preto v týchto dňoch kraľujú nielen našim sadom a poliam, ale aj v našej kuchyni. Vychutnajte si ich naplno, sú plné vitamínov a za chvíľu už nebudú!
Čerešne si nenechajte ujsť, sú plné vitamínov
Neoplatí sa čakať, sezóna čerešní trvá len krátko
Čerešne patria k plodinám, ktoré sa dnes takmer vôbec nevyvážajú do zahraničia a väčšinu zásob zjeme my, našinci. Môže za to viacero príčin, vypestovať chutné a šťavnaté čerešne je totiž celá veda. Stromy sú náročné nielen na kvalitnú pôdu, ale potrebujú aj veľa závlahy. Sú tiež mimoriadne citlivé na počasie.
Vedeli ste, že?
Kto si chce na uši zavesiť pár čerešní, musí mať buď vlastné v záhrade alebo si poriadne privstať. Tieto najkrajšie letné šperky zberači oberajú skoro ráno, keď sú ešte studené. Plody sa zbierajú ručne, a ihneď putujú opäť do chladu, vďaka čomu si udržia vysokú kvalitu. Prístroj ich zároveň triedi podľa veľkostí a automaticky ich rozpojí, preto ich v baleniach nenájdete v klasických dvojiciach. Aby ste si ich vychutnali naplno, už druhý deň po zbere na vás nedočkavo čakajú vo všetkých predajniach Kaufland po celom Slovensku. Sladké, šťavnaté a plné vitamínov.
Náš tip: Pozor na skladovanie
Zrelé čerešne sú veľmi krehké, lebo šťavnatú dužinu plodov chráni iba tenká šupka. Pri nákupe si preto dajte pozor, do ktorej časti nákupného vozíka ich ukladáte. Keďže sa pomerne rýchlo kazenia, najlepšie je zjesť ich čo najskôr. V chladničke vám vydržia asi päť dni, no radšej ich držte v uzavretej nádobe. Ľahko totiž pohlcujú cudzie vône.
Odborníčka na krásu i zdravie
Uhorku poznali už v starovekom Grécku či Ríme, do Ameriky sa dostala až v 15. storočí. A odtiaľ to už mala k nám iba „kúsok“. Považuje sa za klasickú letnú zeleninu, ktorú možno pestovať v skleníku alebo, pri vhodných vonkajších podmienkach, aj pod holým nebom. Ak vás v horúcich dňoch prepadne únava, hlad alebo smäd, so všetkým vám uhorka dokáže bez problémov pomôcť.
Často ju zvyknú označovať za jednu z najzdravších potravín, ktoré sa u nás dopestujú. Obsahuje enzýmy, ktoré uľahčujú trávenie, a tiež vlákninu, skvelú pomocníčku pre správne fungovanie čriev. Mimochodom, konzumácia uhorky je vďaka vysokému obsahu vody perfektným riešením pre všetkých, ktorí si chcú udržiavať štíhlu líniu. Pomôže aj so starostlivosťou o pleť, správna uhorková hydratácia zvonku aj zvnútra totiž predchádza nadmernej tvorbe vrások a bojuje proti starnutiu. A ako chutí najlepšie? No predsa čerstvá, preto si po ňu nezabudnite zbehnúť počas jej aktuálnej sezóny priamo do Kauflandu.
Ako si vybrať tú najlepšiu?
Chystáte sa na nákup a dostali ste chuť na uhorku? V prvom rade si všímajte jej farbu, mala by byť tmavozelená. Dôležitá je tiež kvalita šupky, ktorá musí byť pevná a bez poškodenia. Po prinesení domov môžete nechať uhorky aj na kuchynskej linke, no pokiaľ si ich chcete odložiť na neskôr, šup s nimi do chladničky – ideálne na najteplejšie miesto, prílišný chlad by ich totiž mohol poškodiť. Koľko vám takto vydržia? Pri správnom skladovaní pokojne aj celý týždeň. Aby ste si ich mohli dopriať vždy, keď na ne dostanete chuť.
Sezóna slovenského ovocia a zeleniny práve vrcholí, už teraz sa okrem čerešní a uhoriek môžete tešiť na čučoriedky, cuketu, kukuricu i mnoho ďalších plodín. Pokiaľ pochádzajú z domácich polí, sadov a skleníkov, môžete si byť istí, že si kupujete to najčerstvejšie a najchutnejšie, čo doma máme. A vďaka Kauflandu vždy výhodne. Nezmeškajte tohtoročnú nádielku ovocia a zeleniny, ktoré sú nielen plné vitamínov, ale aj lásky a poctivej práce slovenských pestovateľov.
- reklamná správa -