Presunúť na hlavný obsah

V čom je čierny cesnak iný? Fermentácia z neho robí unikát so zdravotnými benefitmi

Zdravie

Čierny cesnak sa od toho bežného líši nielen farbou, ale aj účinkami. Počas fermentácie sa menia jeho vlastnosti a stáva sa silným antioxidantom. Prečo by ste ho mali zaradiť do svojho jedálnička?

Cesnak patrí medzi najznámejšie prírodné liečivá a využíva sa už tisíce rokov. Obsahuje množstvo bioaktívnych látok, ktoré pomáhajú posilňovať imunitu, podporujú zdravie srdca a pôsobia antibakteriálne.Cesnak je účinné prírodné antibiotikum. Už v staroveku sa využívali jeho jedinečné účinky na liečenie rôznych parazitárnych ochorení, na zvýšenie výkonnosti organizmu, používal sa aj na zvýšenie športového výkonu u športovcov, ale aj na stimuláciu tvorba materského mlieka po pôrode,“ vysvetľuje PharmDr. Anna Jauschová z TRIO Lekáreň Liberi. 

Všetky tri druhy cesnaku majú svoje miesto v zdravej výžive. Ak hľadáte silného bojovníka proti infekciám, klasický cesnak je skvelou voľbou. Ak chcete jemnejší variant na detoxikáciu organizmu, siahnite po medveďom cesnaku. A ak vám záleží na najvyššom obsahu antioxidantov, ochrane srdca a lepšej stráviteľnosti, čierny cesnak bude tou správnou voľbou.Cesnak všeobecne patrí k veľkým darom prírody s nespornými pozitívnymi účinkami na ľudské zdravie. V tradičnej medicíne má svoje miesto stáročia a to aj napriek nevábnemu pachu, ktorý máme po jeho konzumácii,“ hovorí PharmDr. Anna JauschováPre zdravie je v cesnaku najvýznamnejší alicín, ktorý je schopný ničiť baktérie, kvasinky, parazity aj vírusy,“ dodáva. Pozrime sa na každého z bratov zvlášť.

Cesnak kuchynský – tradičný bojovník proti infekciám

Obyčajný cesnak, teda cesnak kuchynský (Allium sativum), je nenahraditeľnou súčasťou kuchyne aj prírodnej medicíny. Je známy predovšetkým pre svoje silné antibakteriálne a antivírusové účinky vďaka obsahu alicínu, ktorý pomáha bojovať proti patogénom.

Zdravotné benefity klasického cesnaku:

  • Posilňuje imunitu a chráni pred infekciami
  • Podporuje zdravie srdca, znižuje krvný tlak a cholesterol
  • Má silné protizápalové a antioxidačné účinky
  • Podporuje trávenie a detoxikáciu organizmu

Klasický cesnak sa najčastejšie využíva surový, v tepelne upravených jedlách, tinktúrach. Surový cesnak môže ľuďom s citlivejším trávením zaťažiť žalúdok, preto odporúčam nahradiť ho fermentovaným čiernym cesnakom,“ upozorňuje farmaceutka.

Medvedí cesnak – jemnejšia, ale účinná verzia

Medvedí cesnak (Allium ursinum) rastie voľne v lesoch a je výbornou jarnou alternatívou klasického cesnaku. Má jemnejšiu, menej štipľavú chuť a obsahuje vysoké množstvo vitamínu C. Jeho detoxikačné účinky podporujú činnosť pečene a tráviaceho traktu. Dr. Jauschová hovorí aj o ďalšom bonuse, ktorý si nikde nekúpite: Zber medvedieho cesnaku má ešte jeden veľký benefit. Prechádzkou v lese si nielen prekrvíme organizmus a rozhýbeme lymfu, ale aj vyčistíme hlavu a zbavíme sa stresu.

  • Zdravotné benefity medvedieho cesnaku:
  • Podporuje detoxikáciu organizmu
  • Pomáha znižovať krvný tlak a podporuje činnosť ciev
  • Obsahuje množstvo vitamínov a antioxidantov
  • Má miernejšiu chuť a je vhodný na konzumáciu v surovom stave

Používa sa hlavne v šalátoch, pestách, polievkach alebo ako súčasť detoxikačných kúr.

Čierny cesnak – fermentovaný zázrak s vysokým obsahom antioxidantov

Čierny cesnak vzniká fermentáciou klasického cesnaku pri nízkych teplotách a vysokej vlhkosti. Počas niekoľkých týždňov sa jeho štruktúra, chuť aj obsah účinných látok mení – získa sladkastú chuť podobnú sušeným slivkám a výrazne sa zvýši jeho obsah antioxidantov a bioaktívnych zlúčenín.

Podľa PharmDr. Anny Jauschovej čierny cesnak vďaka fermentácii získava množstvo unikátnych vlastností. „Fermentácia mení alicín na S-alylcysteín, ktorý je lepšie vstrebateľný a zvyšuje antioxidačnú aktivitu cesnaku. Výsledkom je produkt s výraznými zdravotnými benefitmi, ktorý je šetrný k tráveniu a nemá nepríjemnú arómu bežného cesnaku,“ vysvetľuje odborníčka. Pre využitie všetkých benefitov fermentovaného cesnaku by ste mali zjesť denne niekoľko strúčikov. Pretože pri jeho cene je to trochu náročnejšie, výhodný je čierny cesnak v kapsulách. Poobzerajte sa po čisto prírodnom produkte bez prísad. Na trhu sú kapsule, obsahujúce 500 mg sušeného prášku z fermentovaného cesnaku, čo zodpovedá približne jednému strúčiku aj s jeho bioaktívnymi látkami. Pred užívaním potravinových doplnkov odporúčam poradiť sa s lekárom alebo lekárnikom,“ upozorňuje farmaceutka.

Zdravotné benefity čierneho cesnaku:

  • Silný antioxidant – Pomáha chrániť bunky pred oxidačným stresom
  • Podpora zdravia srdca – Prispieva k regulácii krvného tlaku a cholesterolu
  • Posilnenie imunity – Zvyšuje odolnosť voči vírusom a baktériám
  • Podpora kognitívnych funkcií – Zlepšuje koncentráciu a pamäť
  • Šetrný k tráveniu – Nezaťažuje žalúdok a je vhodný aj pre citlivejších ľudí

Dr. Jauschová tiež dodáva, že čierny cesnak je výbornou alternatívou pre tých, ktorí nemôžu konzumovať surový cesnak kvôli jeho dráždivým účinkom na žalúdok. Vďaka jemnej chuti a absencii štipľavého zápachu je vhodný na každodenné užívanie vo forme kapsúl alebo priamo ako potravina. Fermentácia je veľmi špeciálny postup, ktorým dochádza k premene niektocýh nestabilných zlúčenín v cesnaku, predovšetkým dôležitého alicínu, na oveľa stabilnejší a lepšie vstrebateľný pre organizmus. To sa samozrejme týka aj ostatných zložiek a organizmus ich oveľa hodnotnejšie využije vo svoj prospech. A čo je treba ešte raz podčiarknuť – fermentáciou sa skutočne eliminuje výrazná ostrá a štipľavá chuť cesnaku,“ dopĺňa farmaceutka.

Nech už si vyberiete ktorýkoľvek, cesnak je darom prírody, ktorý by nemal chýbať v žiadnom jedálničku!

- reklamná správa -