Predsavzali ste si január bez mäsa, mlieka a vajec? Toto by ste mali vedieť
Rezňom, majonéze a maslovým koláčom už dávno odzvonilo, čo tak stať sa na chvíľu vegánom? V januári sa mäsu vyhýbajú všetci, ktorí chcú odľahčiť svojmu tráveniu, pomôcť planéte alebo majú skrátka pocit, že im na tanieri chýbajú farby. Viete, ako začať, aby ste si „Veganuár“ vychutnali naplno?
V januári majú vegáni „zelenú“
Foodblogerku Soňu Makranskú priviedla láska ku všetkému živému až k otvoreniu vegánskeho bistra. V časoch, keď s rastlinnou stravou začínala, bolo v jej rodnej Prievidzi dostať iba biele tofu. „Dnes sú časy úplne iné, nikdy nebolo ľahšie zaradiť do svojho jedálnička viac chutných veggie výrobkov ako počas Veganuára,“ hovorí.
Táto celosvetová výzva začala v roku 2014 a odvtedy sa do nej zapája stále viac ľudí, ktorí sa na štyri týždne dobrovoľne vzdajú všetkých živočíšnych výrobkov. „Je to príležitosť, vďaka ktorej spoznáte nové chute. Vaše telo dostane poriadnu dávku vitamínov a vlákniny, takže na konci januára môžete mať dobrý pocit aj na duši,“ dodáva Soňa.
Dajte si však pozor na časté chyby vegánov „začiatočníkov“. Moderátor Kevin sa vzdal mäsa len pred pár rokmi a radí: „Nezačal by som žiadnymi radikálnymi krokmi. Skôr odporúčam modifikovať obľúbené recepty na veggie verzie a novinky skúšať postupne.“ Ako teda začať, aby ste si váš rastlinný mesiac naozaj užili?
Dobré tipy pre začiatočníkov
- Bez varenia to nepôjde. No nebojte sa, počas Veganuára vám nuda v kuchyni rozhodne nehrozí. Všetko bude hotové raz – dva, navyše sa naučíte pripravovať jedlá, o ktorých ste možno nikdy nepočuli. Cícerová omeleta, vegánske hamburgery či koláče bez vajec a masla si rýchlo získajú vaše chuťové poháriky. A pochutia si aj mäsožravci.
- Zabudnite na stres. Ak nemáte čas na každodenné varenie, pomôžte si napríklad hotovými rastlinnými alternatívami. „Milujem vegánsky rezeň alebo „placku“, rada ju používam na prípravu Caesar šalátu, kde ju nakrájam na malé kocky a zmiešam s rímskym šalátom, krutónmi, cherry rajčinami, hoblinkami vegan syru a dresingu z vymixovaných kešu spolu s tahini a citrónom,“ prezrádza svoj obľúbený recept Soňa.
- Myslite na bielkoviny. Keď v strave chýbajú, môže sa dostaviť únava a vlčí hlad. Možno vás to prekvapí, no k najväčším zdrojom bielkovín pre vegánov patrí „obyčajný“ ovos. Červenú fazuľku jedzte spolu s celozrnnou ryžou a brokolicou, výborne sa výživovo dopĺňajú. „Obľúbte si strukoviny, sú výživné, plné vlákniny a perfektne vás zasýtia. Pridávajte ich do polievok, do šalátov, k cestovinám, urobte si z nich nátierku,“ vysvetľuje skúsená vegánka.
- Nákup si dobre premyslite. Kaufland sa do Veganuára zapojil tiež, a všetkým začínajúcim, ale aj skúseným vegánom, ponúka mimoriadne širokú ponuku rastlinných potravín za výhodné ceny, vrátane privátnej značky K-take it veggie. Stovky vegánskych i vegetariánskych produktov nájdete v Kauflande po celý rok, a teraz aj v špeciálnom online letáku, okrem praktických tipov si môžete zasúťažiť o nákupné poukážky.
- reklamná správa -