Presunúť na hlavný obsah

Sladkosť pre dospelých: Vyskúšajte tento kávovo pekanový koláč v podobe lahodných štvorčekov

Recepty

Pochutnajte si na tomto koláči s príchuťou kávy pre dospelých. Chuť obohatená o nezameniteľné pekanové orechy servírovaná v podobe lahodných štvorčekov k šálke kávy je výhra na druhú. Ideálne popoludňajšie jesenné potešenie.

Ingrediencie: 

225 g zmäknutého masla plus navyše na vytretie plechu

4 PL instantnej kávy

100 g pekanových orechov 

225 g kryštálového cukru

4 vajcia

225 g samokypriacej múky  (alebo aj inej) 

1 ČL prášku do pečiva

Mohlo by vás zaujímať: Brownies s čokoládou: Posypané morskou soľou a pekanovými orechmi sa pre vás stanú novým obľúbeným dezertom

Na polevu:

100 g zmäknutého masla 

200 g práškového cukru

½ ČL vanilkového extraktu

8 pekanových orechov

Postup prípravy: 

Stredne veľký plech na pečenie vymastíme maslom a vyložíme papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 180 stupňov C. Kávu rozpustíme v 3 PL vriacej vody a odstavíme. Všetky pekanové orechy, vrátane 8 na polevu, rozložte na plech na pečenie a opečte v rúre 8 -10 minút, potom nechajte mierne vychladnúť. Vyčleňte spomínaných 8 pekanových orechov a rozdeľte na polovicu na 16 kusov a odložte bokom. Zvyšok jemne nasekajte. 

Čítajte tiež: Sladká pochúťka k šálke čaju alebo kávy: Mrkvový koláč s pekanovými orechmi

Elektrickým šľahačom vyšľahajte maslo a cukor v miske, potom pridajte vajcia, jedno po druhom. Primiešajte polovicu rozpustenej kávy. Keď je všetko rovnomerne premiešané, primiešajte múku, prášok do pečiva, štipku soli a polovicu nasekaných orechov. Prelejte zmes na plech a rozsypte na zvyšok nasekaných orechov, potom zarovnajte vrch špachtľou. Pečte 30 minút, alebo kým špajľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá, potom nechajte úplne vychladnúť.

Na prípravu polevy vyšľahajte maslo do hladka. Potom zašľahajte práškový cukor, vanilkový extrakt a zvyšnú rozpustenú kávu. Vychladnutý koláč preklopte na dosku a potrite polevou. Navrch poukladajte pekanové polovice. Nakrájajte na štvorčeky a podávajte. 

K lahodnému pekanovému koláču sa skvele hodí ľahký a osviežujúci zeleninový šalát s tofu. Kombinácia chrumkavej zeleniny, marinovaného tofu a klíčkov vytvorí dokonalý kontrast k sladkému dezertu. Zeleninový šalát s tofu je nielen chutný, ale aj plný vitamínov a bielkovín, vďaka čomu je ideálnym doplnkom k vášmu dezertu. Vyskúšajte túto kombináciu a doprajte si vyvážené a chutné jedlo.

Neprehliadnite: Tekvicovo-karamelový koláč alebo torta: Tekvica plnená korenistým stredom s lahodnou a sladkou chuťou karamelu

Dobrú chuť!