Galette z jabĺk a lieskových orieškov: Začnite jeseň práve týmto jednoduchým a chutným dezertom
Jablkový galette si môžete prispôsobiť svojim chutiam. K jablkám pridajte černice alebo ovocie vymeňte za hrušky či broskyne, vymeňte lieskové orechy za mandle či pekanové orechy. Každopádne si pochutíte tak či tak.
Jablkový galette si môžete prispôsobiť svojim chutiam.
Na cesto:
80 g lieskových orieškov
2 PL práškového cukru
125 g špaldovej múky
175 g hladkej pšeničnej múky plus navyše na posypanie
150 g studeného masla nakrájaného na kocky
1 vajce, rozšľahané
Na náplň:
50 g kryštálového cukru plus navyše na posypanie
½ citrónovej kôry a šťavy
1 PL kukuričnej múky
1 PL javorového sirupu
3 jablká ošúpané, zbavené jadrovníkov, rozpolené a nakrájané na tenké plátky
20 g lieskových orechov, nasekaných nahrubo
podávať so šľahačkou
Mohlo by vás zaujímať: Jablkové pochúťky 3x inak: Vyskúšajte klasické recepty ako bábovku či mrežovník na iný štýl
Postup prípravy:
Najprv si pripravíme cesto. Lieskové oriešky a cukor rozdrvte v kuchynskom robote, kým nie sú nasekané najemno. Pridáme špaldovú a hladkú pšeničnú múku, maslo a poriadnu štipku soli a znova šľaháme, kým sa všetko maslo nespracuje a zmes nie je piesková. Pri zapnutom šľahači pokvapkajte 1-2 PL studenej vody, kým sa z cesta nezačnú vytvárať hrudky. Trochu roztlačte medzi prstami. Ak sa vám zdá, že sa zmes spojila, vyklopte ju na pracovnú dosku a krátko spracujte do tvaru kotúča, zabaľte a nechajte chladiť 30 minút alebo najlepšie cez noc. Pred ďalším spracovaním cesta ho vyberte aspoň na 20 minút z chladničky a nechajte zohriať pri izbovej teplote.
Pripravte si náplň. Vo veľkej mise zmiešajte hnedý cukor, citrónovú kôru, kukuričnú múku a javorový sirup. Pridajte jablká a dobre premiešajte. Odložte bokom, kým vyvaľkáte cesto.
Čítajte tiež: Jablká v župane s vanilkovým pudingom si zamilujete: Stačí skutočne len pár ingrediencií
Rúru zohrejte na 180°C. Vysypte papier na pečenie položený na stredne veľkom plechu múkou a potom rozvaľkajte na hrúbku cca 30 cm. Použiť môžete aj tortovú formu, tiež vystlanú papierom na pečenie alebo dobre vymastenú. Do stredu cesta poukladajte jablkovú zmes a popritláčajte rukami, nechajte všetok prebytočný sirup odkvapkať späť do misy a odložte si ho na neskôr. Uistite sa, že okolo okraja ste ponechali cca 2 cm okraj.
Okraj cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme trochou hnedého cukru a lieskovými orieškami. Pečieme cca 50-55 minút do zlatista. Medzitým nalejte zvyšný sirup z jabĺk do malého hrnca a pár minút prebublávajte, kým nezískate konzistenciu sirupu. Keď je jablkový galette upečený a ešte horúci, potrieme povrch týmto sirupom.
Nechajte vychladnúť aspoň 30 minút, potom podávajte teplý so studenou šľahačkou.
Neprehliadnite: Tradičný jablkový koláč v novom šate. Ako si ho pripravíte?
Dobrú chuť!