Brazílsky mrkvový koláč: S čokoládovou polevou a ďalšími ingredienciami posúva tradičný mrkvový koláč na inú úroveň
Kto by nepoznal a už niekedy nepiekol mrkvový koláč? Jednoduchý, sladký, šťavnatý a môžete si ho dotvoriť podľa vlastnej chuti. Napríklad aj v podobe jeho brazílskej verzie, ktorý mu dodá ešte lahodnejšiu chuť.
Budete potrebovať tortovú formu s priemerom cca 20 cm.
Ingrediencie:
250 ml rastlinného oleja aj naviac
260 g hladkej múky
400 g práškového cukru
1 ČL prášku do pečiva
2 stredne veľké mrkvy, olúpané a nahrubo nakrájané
2 vajcia
Mohlo by vás zaujímať: Najlepší tekvicový koláč so zázvorovým krémom: Doprajte si ho so šľahačkou a tekvicovými semienkami
Na čokoládovú polevu:
250 ml mlieka
30 g kakaového prášku
60 g práškového cukru
Postup prípravy:
Rúru zohrejte na 180 stupňov C. Dno 20 cm tortovej formy vymažte olejom alebo iným tukom. Vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor a prášok do pečiva a odložte. Olej, mrkvu a vajcia dajte do mixéra a rozmixujeme dohladka. Mokré ingrediencie vlejte do suchých, a zmiešajte do hladka.
Cesto následne nalejte do tortovej formy a pretrepte, aby ste sa zbavili vzduchových bublín. Pečte 45 minút až 1 hodinu, kým nebude špajľa čistá. Potom len vyberte z rúry a nechajte vychladnúť vo forme.
Čítajte tiež: Tekvicovo-karamelový koláč alebo torta: Tekvica plnená korenistým stredom s lahodnou a sladkou chuťou karamelu
Medzitým si pripravte čokoládovú polevu. Zohrejte si mlieko, kakao a cukor v hrnci na miernom ohni. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí (cca 5 minút), čím vznikne hustá, lesklá kakaová zmes.
Vyberte koláč z formy a zarovnajte vrch pomocou zúbkovaného noža, potom otočte tak, aby sa spodok stal vrchom. Celé prepichnite nožom alebo špáradlom a položte na mriežku s podnosom alebo veľkou misou. Nalejte čokoládovú polevu na povrch koláča v malých dávkach, kým sa všetko nevstrebe.
Čokoládový povrch môžete dochutiť a dozdobiť podľa vlastnej chuti.
Neprehliadnite: Krémový tvarohovo-tekvicový koláč: Trocha tradičný, trocha moderný, no zakaždým chutný
Dobrú chuť!