Presunúť na hlavný obsah

Tekvicovo-karamelový koláč alebo torta: Tekvica plnená korenistým stredom s lahodnou a sladkou chuťou karamelu

Recepty

Tradičná jesenná tekvica v sladkom prevedení ako súčasť koláča s lahodným a korenistým stredom v podobe karamelu. Neváhajte pripraviť tento koláč aj ako tortu nielen pre seba, ale aj pre svojich hostí.

Potrebovať budete 2 tortové formy s priemerom cca 23 cm. 

Ingrediencie na cesto: 

80 ml rastlinného oleja plus extra na vymastenie

450 g balenie vanilkovej alebo obyčajnej tortovej zmesi (alebo si pripravte vlastnú tortovú zmes)

500 g tekvicového pyré 

125 ml plnotučného mlieka

4 veľké vajcia

1 ČL korenia na tekvicový koláč (kúpite alebo si zarobíte doma spojením 1/2 ČL mletej škorice, 1/4

ČL mletého zázvoru, 1/4 ČL muškátového orieška a štipky mletých klinčekov)

Mohlo by vás zaujímať: Krémový tvarohovo-tekvicový koláč: Trocha tradičný, trocha moderný, no zakaždým chutný

Nátierka:

4 PL nátierky dulce de leche z pohára (latinoamerická karamelová sladkosť, ktorá sa dá kúpiť aj u nás) ale, použiť môžete aj inú obľúbenú karamelovú nátierku)

Na plnku:

225 g plnotučného tvarohu

125 g práškového cukru

1 ČL korenia na tekvicový koláč

250 g tekvicového pyré 

440 ml smotany na šľahanie

Na ozdobenie:

70 g nahrubo nasekaných opečených pekanových orechov

Čítajte tiež: Ľahký tekvicový koláč vhodný na narodeninové oslavy: Jeho lahodnú chuť si zamiluje celá rodina!

Postup prípravy: 

Rúru vyhrejeme na 180 stupňov C. Vymastíme a vystelieme dno dvoch tortových foriem s priemerom cca 23 cm. Vo veľkej mise vyšľaháme olej, tortovú zmes, tekvicové pyré, mlieko, vajcia a zmes korenia do hladka. Zmes nalejeme na polovicu do tortových foriem a pečieme cca 22 až 25 minút, kým špajľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá. Počas prípravy plnky necháme ochladiť vo formách. 

Tvaroh krátko vyšľaháme v stredne veľkej miske, kým nebude nadýchaný, potom pridáme práškový cukor, korenie a tekvicové pyré a vyšľaháme dohladka. V inej miske vyšľaháme smotanu na šľahanie a jemne ju vmiešame do tvarohovej zmesi.

Keď nadýchané piškóty v tortových formách vychladnú, rozrežeme každý vodorovne na polovicu, aby sme mali štyri tenké piškóty. Spodnú vrstvu dáme na tanier, potrieme 1 polievkovou lyžicou dulce de leche a uhladíme na štvrtinu plnky. Pridáme ďalšiu vrstvu a opakujeme, kým nebudeme mať okrúhlu tortu z piškót, nátierky a plnky. 

Neprehliadnite: Sezónne lievance z tekvice: Táto pochúťka rozhodne stojí za vašu pozornosť

Povrch tejto tekvicovo – karamelovej torty posypeme opečenými pekanovými orechmi, nasekanými nahrubo. 

Dobrú chuť!