Tekvicovo-karamelový koláč alebo torta: Tekvica plnená korenistým stredom s lahodnou a sladkou chuťou karamelu
Tradičná jesenná tekvica v sladkom prevedení ako súčasť koláča s lahodným a korenistým stredom v podobe karamelu. Neváhajte pripraviť tento koláč aj ako tortu nielen pre seba, ale aj pre svojich hostí.
Potrebovať budete 2 tortové formy s priemerom cca 23 cm.
Ingrediencie na cesto:
80 ml rastlinného oleja plus extra na vymastenie
450 g balenie vanilkovej alebo obyčajnej tortovej zmesi (alebo si pripravte vlastnú tortovú zmes)
500 g tekvicového pyré
125 ml plnotučného mlieka
4 veľké vajcia
1 ČL korenia na tekvicový koláč (kúpite alebo si zarobíte doma spojením 1/2 ČL mletej škorice, 1/4
ČL mletého zázvoru, 1/4 ČL muškátového orieška a štipky mletých klinčekov)
Mohlo by vás zaujímať: Krémový tvarohovo-tekvicový koláč: Trocha tradičný, trocha moderný, no zakaždým chutný
Nátierka:
4 PL nátierky dulce de leche z pohára (latinoamerická karamelová sladkosť, ktorá sa dá kúpiť aj u nás) ale, použiť môžete aj inú obľúbenú karamelovú nátierku)
Na plnku:
225 g plnotučného tvarohu
125 g práškového cukru
1 ČL korenia na tekvicový koláč
250 g tekvicového pyré
440 ml smotany na šľahanie
Na ozdobenie:
70 g nahrubo nasekaných opečených pekanových orechov
Čítajte tiež: Ľahký tekvicový koláč vhodný na narodeninové oslavy: Jeho lahodnú chuť si zamiluje celá rodina!
Postup prípravy:
Rúru vyhrejeme na 180 stupňov C. Vymastíme a vystelieme dno dvoch tortových foriem s priemerom cca 23 cm. Vo veľkej mise vyšľaháme olej, tortovú zmes, tekvicové pyré, mlieko, vajcia a zmes korenia do hladka. Zmes nalejeme na polovicu do tortových foriem a pečieme cca 22 až 25 minút, kým špajľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá. Počas prípravy plnky necháme ochladiť vo formách.
Tvaroh krátko vyšľaháme v stredne veľkej miske, kým nebude nadýchaný, potom pridáme práškový cukor, korenie a tekvicové pyré a vyšľaháme dohladka. V inej miske vyšľaháme smotanu na šľahanie a jemne ju vmiešame do tvarohovej zmesi.
Keď nadýchané piškóty v tortových formách vychladnú, rozrežeme každý vodorovne na polovicu, aby sme mali štyri tenké piškóty. Spodnú vrstvu dáme na tanier, potrieme 1 polievkovou lyžicou dulce de leche a uhladíme na štvrtinu plnky. Pridáme ďalšiu vrstvu a opakujeme, kým nebudeme mať okrúhlu tortu z piškót, nátierky a plnky.
Neprehliadnite: Sezónne lievance z tekvice: Táto pochúťka rozhodne stojí za vašu pozornosť
Povrch tejto tekvicovo – karamelovej torty posypeme opečenými pekanovými orechmi, nasekanými nahrubo.
Dobrú chuť!