Presunúť na hlavný obsah

Jarný koláč z rebarbory, marcipánu a citrusov: Výborne chutí teplý aj studený

Recepty

Ideálny jarný koláč z rebarbory, citrusov v podobe citróna a pomaranča a marcipánu do už teplejších dní. Dopriať si ho môžete teplý, ale aj studený ako tortu k popoludňajšiemu čaju.

Ingrediencie:

300 g zmäknutého masla plus trochu na potretie plechu 

400 g rebarbory s tenkou stonkou, nakrájanej na hrubé kúsky

350 g kryštálového cukru alebo iného obľúbeného sladidla 

pomarančová kôra z ½ pomaranča 

citrónová šťava z ½ citróna 

3 veľké vajcia

200 g samokypriacej múky

50 g jemnej polenty

50 g mletých mandlí

1 ČL kypriaceho prášku do pečiva

100 g marcipánu, nakrájaného na malé kúsky

Mohlo by vás zaujímať: Rebarborovo perníkový cheesecake: Sušienkový základ, tvarohová poleva a pošírovaný ovocný kompót so zázvorom

Postup prípravy: 

Rúru vyhrejeme na 180C. Plech na pečenie s rozmermi 20 x 30 cm vystelieme papierom na pečenie. Rebarboru vhoďte do 50 g kryštálového cukru a nechajte 20 minút nažívať. 

Maslo, zvyšný kryštálový cukor a kôru z pomaranča vyklopte do veľkej misy. Šľahajte elektrickým šľahačom do svetlej a nadýchanej hmoty. Pridajte vajcia, jedno po druhom, medzi každým pridaním dobre premiešajte. Pridajte múku, polentu, mandle, prášok do pečiva a poriadnu štipku soli a miešajte, kým sa všetko nespojí. Do takto pripravenej zmesi pridajte polovicu rebarbory (zvyšok si nechajte na vrch), plus citrónovú šťavu a marcipán.

Čítajte tiež: Tortičky s citrónovým pudingom: Lahodný koláčový základ a dokonalý krémový stred

Zmes prelejte do plech. Povrch uhlaďte až po okraje a navrch nasypte zvyšnú rebarboru. Pečte 45-50 minút, kým koláč nevykysne a nezozlatne a špajľa zapichnutá do stredu koláča vyjde čistá. Po upečení podávajte ešte teplý alebo nechajte vychladnúť a studený, ako vám viac bude chutiť. Vo vzduchotesnej nádobe vydrží aj tri dni.

Neprehliadnite: Letný citrónový koláč: Ideálne osvieženie počas horúcich dní, ktorým zabodujete

Dobrú chuť!