Zaručene výborná kapustnica: Vyskúšajte tento domáci recept s tajnou ingredienciou
Domáce prípravy na Štedrý večer si užíva nejedna žena, pomocná ruka od skúsenej kuchárky by sa jej však vždy zišla. Výbornú kapustnicu si však môžete urobiť v pár krokoch, stačí poznať suroviny, ktoré jej dodajú tú pravú chuť Vianoc.
Aj keď sa počas sviatkov v každom kúte Slovenka varí niečo iné, kapustnica sa dostane na stôl vždy aspoň pri jednej oslavnej príležitosti. Či už je to Štedrý deň alebo Silvester či Nový rok, vyskúšajte si urobiť túto, zaručene výbornú, kapustnicu.
Prečítajte si tiež: Lahodný domáci vaječný likér: Jeho zloženie vám učaruje, osladíte si ním celé sviatky
Pripravte si tieto suroviny:
1 kilo údených rebier
1 kilo neúdených rebier
3 bobkové listy
3 ks celého čierneho korenia
3 polievkové lyžice bravčovej masti
3 veľké cibule
50 gramov slaniny
200 gramov klobásy
5 strúčikov cesnaku
1 čajová lyžička rasce
1 lyžica červenej papriky
1 kilo kyslej kapusty (premytej podľa vašej chuti)
200 mililitrov bieleho vína
Soľ a čierne mleté korenie
30 gramov sušených hríbov
Mohlo by vás zaujímať: Vynikajúce linecké koláčiky nesmú na Vianoce chýbať: Vedeli ste, kam až siaha ich história?
Postup prípravy:
1. Ako prvé si pripravíme základ pre našu kapustnicu, bude ním chutný vývar z rebier. Umyjeme ich a okoreníme, dodáme bobkový list a zalejeme vodou až tak aby boli prekryté. Varíme približne tri hodiny. Po tomto čase vývar precedíme a ešte teplé rebrá si oberieme na mäso, ktoré nakrájame na malé kúsky.
2. V druhom hrnci budeme spolu kombinovať suroviny aj s kapustou. Pridáme masť, na ktorej budeme restovať nasledovné suroviny- nadrobno nakrájanú cibuľku, cesnak, klobásu i slaninu. Cibuľka by mala byť upražená do sklovita, klobása i slanina pustia masť, ktorá prirodzene obalí zvyšné suroviny. Po chvíľke pridáme nadrobno nakrájané mäso z rebier.
3. Pridáme kyslú kapustu, ktorú následne zalejeme vývarom z rebier, presne tak, aby bola celá zaliata. Dodáme mletú červenú papriku, sušené hríby a jemne prilejeme aj víno.
4. Varíme na miernom ohni asi hodinu, pričom kapustnicu sem tam premiešame. Po hodine môžeme doliať zvyšný vývar z rebier a na záver prichucujeme podľa svojej chuti. Dodávame soľ, korenie, prípadne i papriku. Variť môžeme ešte ďalšiu hodinu, kým sa nespoja všetky chute a kapusta nebude mäkká.
5. Kapustu môžeme podávať s kyslou smotanou, ktorá ju príjemne zjemní a na chuti jej dodá práve štipka muškátového oriešku.