Vynikajúce linecké koláčiky nesmú na Vianoce chýbať: Vedeli ste, kam až siaha ich história?
Linecké koláče patria na Slovensku medzi sviatočné pečivo. Pôvodom však recept pochádza od našich rakúskych susedov, no napriek tomu sa udomácnil aj na našom sviatočnom menu.
História koláčikov siaha do tretieho najväčšieho rakúskeho mesta Linz. Pôvodcom však bola linecká torta. Jej recept siaha do ďalekého 17. storočia, vďaka čomu sa považuje za najstarší recept na tortu na svete. Cukrári sa tortou inšpirovali, a tak vznikli obľúbené linecké koláčiky. Takto jednoducho si ich urobíte na sviatky aj vy doma.
Prečítajte si: Šťavnatý jablkovo-makový koláč, ktorý musíte vyskúšať: Bez cukru, múky a výčitiek
Ingrediencie
300 g hladkej múky
200 g tradičného 82% masla
80 g práškový cukor
2 ks žĺtka
1 balíček vanilkového cukru
1 ČL citrónovej kôry
džem podľa výberu
Mohlo by vás zaujímať: Vanilkové rožteky nesmú na Vianoce chýbať: Rýchly recept a chuť ako od babičky
Postup prípravy
Do misy si preosejeme hladkú múku, ku ktorej pridáme ďalšie suché ingrediencie, teda práškový cukor, citrónovú kôru a vanilkový cukor. Keď sú dobre premiešané, vysypeme to na dosku, kde budeme z potravín robiť cesto. Do stredu si urobíme jamku, do ktorej dáme mäkké maslo a žĺtky. Snažíme sa vytvoriť cesto. Keď je hotové, dáme ho na 30 minút do chladničky. Po odpočinku ho môžeme vyvaľkať na plát v hrúbke približne 0,5 cm. Pomocou formičiek vykrajujeme koláčiky. Polovičku pečiva necháme plných, do druhej urobíme otvor. Buď malý krúžok, srdiečko, kvet, čokoľvek, čo sa vám páči. Dáme ich upiecť do mierne vyhriatej rúry do zlatista. Hotové budú za približne 10 minút. Po vychladnutí zlepíme pečivo dokopy tak, aby bolo džem v dierke pekne vidieť.