Smotanová panna cotta a pomarančom: Sladká exotická letná bodka za krásnym dňom
Jej textúra sa vám bude rozplývať na jazyku a jej chuť spôsobí explóziu všetkých vašich chutí. Panna cotta predstavuje dokonalý dezert, ktorý si môžete vychutnať aj počas toho najhorúcejšieho dňa. Najlepšie je totiž chladená.
Panna cotta predstavuje dokonalý dezert, ktorý si môžete vychutnať aj počas toho najhorúcejšieho dňa
Jemná chuť smotany sa v tomto recepte nemieša s klasickým malým bobuľovým ovocím. Samozrejme, aj v takom znení je panna cotta chutná, avšak tak je najznámejšia. Toto leto si však oslaďte pomarančom a štipkou vanilky. Jej chuť si zamilujete na prvý hlt!
Prečítajte si tiež: Letná forma zdravej večere: Pečené batáty plnené syrom a jarnou cibuľkou
Na prípravu budete potrebovať:
400 ml smotany na šľahanie
200 ml smotany na varenie
60 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 vanilkový lusk
5 plátkovej želatíny
1 pomaranč
Olej
Med
Mohlo by vás zaujímať: Zdravý ranný budíček: Chia puding plný vitamínov z čerstvého ovocia
Postup:
1. V prvom rade si v miske pripravte želatínu podľa návodu na obale. Je potrebné ju nechať naboptnať asi v pol litry studenej vody, aby bola použiteľná na stuženie smotany.
2. Panna cotta sa robí do malých mištičiek, či pohárikov, preto si ich vyložte na kuchynskú dosku a postupne každý jeden z nich prepláchnite studenou vodou. Na túto dávku smotany budete potrebovať 4 misky.
3. Do menšieho kastrólika nalejte všetky tri smotany, pridajte cukor, vanilkový cukor a vnútro vanilkové lusku. Túto smotanovú zmes priveďte do varu a následne odstavte z platne.
4. Želatínu vyžmýkajte, a vráťte ju späť do misky, v ktorej bola namočená. Tam prilejte asi tretinu vrelej smotany a poriadne premiešajte, aby zo želatíny nezostali hrudky. Následne smotanu aj so želatínu zlejte do hrnca s dvoma tretinami smotany a opäť poriadne premiešajte.
5. Zmes rozdeľte do mištičiek a nechajte stuhnúť. Pre urýchlenie procesu, vložte misky do chladničky a nechajte ich tam aspoň po dobu 5 hodín.
6. Pred podávaní dezert vyklopte na malý tanierik, pomaranč zľahka poduste na kúsku oleja aj s medom aby ste získali teplo- studený kontrast chutí. Vrch dezertu môžete poprášiť vanilkovým cukrom alebo len kúskom hnedého cukru presne podľa vašej chuti.
Dobrú chuť!